Dekan za N1: Vice Mihanović mora ispraviti svoj rad, neće to raditi fakultet

Vijesti 21. pro 202113:11 > 13:35 1 komentar
Milan Sabic/PIXSELL/ilustracija

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković komentirao je za N1 jučerašnje odluke Senata Osječkog sveučilišta o doktoratu Vice Mihanovića, prvog čovjeka splitskoga HDZ-a.

Nakon što je Index objavio dijelove tog rada, otvorilo se pitanje njegove autentičnosti, a pozornost javnosti izazvali su i citati poput ovog: “Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera.” Iz trećeg pokušaja, nakon serije ostavki znanstvenika imenovanih u povjerenstva, Sveučilište je konačno zaključilo da Mihanovićev doktorat nije upitan, ali da ga, kako pišu neki mediji, treba korigirati i lektoritati, postavivši i pitanje odgovornosti mentorice.

VEZANA VIJEST

“Moramo poštivati proceduru, u ovom trenutku nismo niti zaprimili odluku Sveučilišta, a kad je zaprimimo ćemo postupiti u skladu s njom.,” kaže dekan. “Tada će biti moguće otvoriti pitanje pokretanja stegovnog postupka protiv mentorice, budući da prema internim aktima Fakulteta dekan to može učiniti temeljem prijave ili vlastitih saznanja. Jako je važno naglasiti kako će Fakultet uputiti poziv dr. sc. Vici Mihanoviću i mentorici prof. dr. sci. Ivani Barković Bojanić za ispravljanje doktorata u skladu s odlukom Sveučilišta, budući da je ovih dana u medijima bilo pogrešnih tumačenja o tome tko je dužan ispraviti doktorat.”

Je li ovo mrlja za cijeli Ekonomski fakultet u Osijeku?

“Ni u kojem slučaju ne možemo dopustiti da ovaj pojedinačni slučaj zasjeni sva akademska i poslovna dostignuća EFOS-ovih alumnija, profesora i studenata. Na fakultetu je do sada diplomiralo više od 13 tisuća osoba, neki od njih su vodeći ljudi hrvatskog gospodarstva, osobito u Slavoniji, gdje velik broj najuspješnijih tvrtki vode upravo EFOS-ovi alumni. Drugi su se dokazali na znanstvenom planu, objavljuju u uglednim međunarodnim publikacijama i osvajaju priznanja za svoj rad.”

No dekan priznaje da će neke stvari morati mijenjati: “Ovaj slučaj je svakako ukazao na to da su naše interne procedure bile manjkave i Fakultet je i prije odluke Povjerenstva izmijenio interne procedure, a moram naglasiti kako je na EFOS-u u međuvremenu došlo i do određene smjene generacija, primjerice doktorski studij sada ima novo vodstvo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare