Dekanić: Moguća je nestašica nafte, ali nema razloga za paniku

Biznis 08. lip 202218:09 > 22:01

Gost Newsrooma N1 televizije bio je Igor Dekanić, stručnjak za energetiku. Komentirao je mogućnost nestašice goriva nakon što je Vlada smanjila marže i trošarine za naftne derivate.

“Sve je moguće, uključujući i nestašicu. Prije svega, moguće su nestašice prije svega u nabavi nafte. Pitanje je kako će se provoditi embargo Europske Unije, odnosno koliko će fleksibilne biti tvrtke u provođenju tog embarga. Te fleksibilnosti trgovačkim tvrtkama ne nedostaje”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, svi uključeni u diskusiju bore se za svoj prostor.

“Trgovci se bore za marže, naftne kompanije za cjenovno održavanje proizvodnje, zastupnici i sindikati za manje povećanje cijena i tako dalje. Sada u jeku krize svi zauzimaju svoje pozicije i pokušavaju se prilagoditi krizi”, rekao je Dekanić.

Kaže da je kretanja na tržištu nafte teško je predvidjeti.

“Sada je došlo vrijeme inovativnosti trgovine i trgovačkih puteva. Drugom prilikom, u krizi 70-ih godina, kada INA nije mogla nabaviti naftu, jednim čudnim činom nabavila ju je iz Irana, s time da je mineralna gnojiva iz Kutine prodavala u Kini, a kupovala kinesku naftu koju su Kinezi kupili u Iranu”, navodi Dekanić.

Tvrdi da nema velikog razloga za paniku.

“Dugoročno gledano, cijela situacija zavisi o tome kako će se odvijati rat u Ukrajini”, navodi.

Iz Rusije su nedavno stigle vijesti da mogu plasirati svoju naftu i u Kini, čime bi se pokrili gubitci s europskog tržišta.

“Rusija sigurno ima tržište u Kini, međutim, zamislimo situaciju za četiri godine, kada Kina postane glavni ruski kupac, a ne Europska Unija. Pitanje je, figurativno govoreći, može li ruski medvjed lako istrčati iz europskog zagrljaja kada Kinezi krenu tražiti popuste. Jednom kada ruski medvjed uđe u zagrljaj kineskog zmaja vidjet će se kako će se situacija razvijati”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar