“Desilo se ono što nitko nije mogao zamisliti, da Bandića jednog dana više nema”

Vijesti 19. ožu 202118:34 > 20:45 0 komentara
N1

Politički i komunikacijski analitičari Petar Tanta i Željko Riha u Newsroomu N1 komentirali su anketu agencije MASMI o raspoloženju birača u Zagrebu uoči lokalnih izbora, u prvom redu popularnost i izglede kandidata za gradonačelnika.

Kako je pozicija Tomislava Tomaševića daleko ispred svih s višetrukom popularnosti čak i najbližih pratitelja, Riha i Tanta najviše su se bavili onima koji ga slijede.

“Bilo je očekivano je da će biti ovakva slika, posebno što se tiče Tomislava Tomaševića. Što se tiče ostalih, rekao bih da su se svrstali u razinu pogrške koja može biti čak 3,5 posto”, kazao je Riha.

Rekordni rejting nije mu pao s neba

Pritom je mislio redom na Joška Klisovića, Davora Filipovića, Vesnu Škare Ožbolt i Miroslava Škoru.

Tanta je komentirao zapravo više nego trostruku popularnost Tomaševića čak i u odnosu na prvog iza sebe, SDP-ovog kandidata Klisovića:

“To je rezultat rada ekipe iz Možemo! i Tomaševića. Od trenutka kad su ušli u Sabor, oni su krenuli i s digitalnim oglasima i obilascima terena.”

VEZANE VIJESTI

“U drugom mjesecu još nismo znali tko je kandidat HDZ-a, nismo znali tko je kandidat SDP-a, nešto se pričalo o Vesni Škare Ožbolt… Sa smrću Milana Bandića njima (Možemo!) samo se otvorio dodatni prostor”, kazao je.

Tanta, međutim, za pobjedu Tomaševića već u prvom krugu kaže da će to ići vrlo teško, između ostalog i zato što su glasači HDZ-a poput stranačke vojske. A niti SDP još nije tako slab:

“Glasači SDP-a i dalje postoje, u urbanim centrima SDP i dalje pobjeđuje, a to je ona ista publika koju želi uloviti gospodin Tomašević.”

Tanta je fenomen Tomaševića objasnio i kroz potpuni promašaj teze da bi ga mogla uzdrmati smrt Milana Bandića kao njegove mete:

“On se fokusirao na probleme Zagreba; otpad, infrastruktura, obnova nakon potresa. To su samo one iste poruke koje je i ranije slao, samo sada dolaze još i više do izražaja.”

Riha je, pak, istaknuo kandidata koji bi se možda mogao pokazati kao netko tko bi uletio iz pozadine:

“Ne zaboravimo još jednog kandidata, gospodina Škoru… Od ovih svih ljudi u anketi, jedino je Škoro nedavno, na predsjedničkim izborima, osvojio 90.000 glasova. Gdje je tih 90.000 ljudi? Treba ih pronaći. To je stvar kampanje.”

Da to ne treba zanemariti Riha je potkrijepio i time što je 2017. godine Milan Bandić u drugom krugu postao gradonačelnik na temelju 147.000 glasova, pobijedio je Anku Mrak Taritaš.

Ali, ako se uzme da je Škoro u kampanju ušao kasno, da pored svega nema neke šanse pobijediti, a do sada je nekoliko puta na izborima išao ispod zacrtanog, zašto uopće ulazi u ove izbore? Što mu je motiv?

“Jedan jedini je motiv, a to je moć. On u ovu bitku ulazi relativno kasno. A ako napravi nekakav rezultat, to će za njega biti pobjeda. Ako ostvari nekoliko zastupa u Gradskoj skupštini, reći će, evo, prije nismo imali nijednog”, objasnio je Tanta.

Riha je potom objasnio kao to da Vesna Škare Ožbolt tako dobro stoji, ravnopravno u skupini čak četvero izjednačenih pratitelja Tomaševića, usto “unutar statističke pogreške”:

“Ožbolt je kampanju uz Tomaševića jedina krenula na vrijeme.”

“Ona je ove ostale iz velikih stranaka stigla upravo zato što oni ne vode kampanju”, kazao je.

Cijena alibi kandidiranja

Njega ne čudi to što se ona tako nosi s primjerice Filipovićem iz bogatog, velikog, organiziranog HDZ-a:

“Ako ćete govoriti o tradicionalnim glasačima HDZ-a, onda im je poznatija Vesna Škare Ožbolt nego Filipović… HDZ je tu u ogromnim problemima. Hoće li stranačka vojska pratiti instrukcije vodstva gradskog HDZ-a, vidjet će se.”

Još jedan problem Filipovića izvukao je Tanta, usporedio ga je sa stranačkim kolegom Vicom Mihanovićem koji se ispred HDZ-a kandidira za gradonačelnika Splita:

VEZANE VIJESTI

“Mihanović je već izašao s kampanjom o vrtićima, o POS-ovoj stanogradnji, o parkinzima. Od Filipovića čujemo tek općenite stvari… Ušao je u medijsku centrifugu i prozivalo ga se. Vjerujem da će sada ući u pravu kampanju gdje će pokušati dobiti koji dodatni glas. Vidi se da je bio alibi kandidat HDZ-a i sad to dolazi na naplatu.”

Riha je konačno taj dio poduže analize gužve na desnici i desnom centru sažeo u konstataciju:

“I anketa vam pokazuje da od centra desno sami glasači ne znaju kome da daju glas.”

Tanta, konačno, ne smatra da je previše vjerojatno da bi dva lijeva kandidata, Tomašević i Klisović, mogli ući u drugi krug. On tamo vidi Tomaševića i nekoga iz ovih troje, po anketi trenutno rejtinga za dlaku iza Klisovića.

Riha ne smatra da je za baciti niti rejting Zvonimira Troskota. Konstatirao je da je riječ o “Mostu 2.0”, da je na prošlim izborima Troskot u Zagrebu bio dijelom priče koju su podupirala i zvučna imena Raspudića, a sada je na 5,8 posto. Usto, gdje je ono bio na prethodnim izborima?

“Troskotov rezultat se vidi po tome što je on na prethodnim izborima dobio oko 1000 glasova”, skrenuo je pažnju Riha.

A kandidatkinja stranke “Bandić Milan 365”? Njoj je anketa, dok se još nije službeno izjasnila da se kandidira, dala tek nešto iznad četiri posto. Niti Tanta niti Riha ne vjeruju da ona može napraviti neki rezultat, i to ne samo zato što je riječ o tome što čovjeka koji ih je vodio više nema.

“Bila je priča u početku da se ona sigurno neće kandidirati, sada se javlja da će se kandidirati. To su sve signali njihovim biračima da ni oni sami više ne znaju što se tamo više događa”, kazao je Tanta, “Desio se scenarij koji nitko nije mogao zamisliti, a to je da Milana Bandića jednog dana više nema.”

Obojica analitičara složila su se da je pitanje hoće li svi ostali kandidati uopće uspjeti prikupiti 5000 potpisa za kandidaturu, da nemaju veze sa šansama u izbori za gradonačelnika.

Samo, izbor za gradonačelnika nije sve što se broji na ovim izborima.

“Vjerujem da ovi kandidati imaju šanse ući u Skupštinu, prije svega gospodin Petek koji je radio izniman posao živciranja Bandića u zadnjih četiri godine. Imali ste njegovih fenomenalnih performansa, s malim tramvajem, pa otvaranje žičare. Imat će veliki uspjeh na listi Klisovića”, kazao je Tanta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!