VIDEO | Tuča uz zaglušujuću grmljavinu protunjala Zagrebom, oluja ide dalje

Vijesti 24. srp 202316:54 > 23:43 2 komentara
Borut Zivulovic/PIXSELL

Obistinila su se predviđanja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) koji je ranije izdao narančasto upozorenje za ponedjeljak od 19 sati za grmljavinsko nevrijeme u zagrebačkoj regiji.

Za zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju izdano je upozorenje da su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina u večernjim, popodnevnim i večernjim satima ponedjeljka.

Za zagrebačku regiju je izdano narančasto upozorenje koje je DHMZ nešto priije 23 sata promijenio u crveno.

Nevrijeme je najavila zaglušujuća grmljavina i brojni bljeskovi munja, a na glavni grad se sručila i tuča.

Alarmi i za naredne dane

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da je narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme izdano i za utorak,  cijeli dan za: Zagreb, Rijeku, Karlovac i Gospić, a za osječku regiju od podneva. Građane se poziva da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i da se zaštite od munja.

Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Tijekom cijelog dana za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala te se očekuju temperature do 37 stupnjeva. Blaže, žuto upozorenje za toplinski val izdano je i za kninsku regiju. DHMZ upozorava da budete spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece.

Žuto upozorenje za ponegdje jako jugo u večernjim satima izdano je za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te sjevernu i srednju Dalmaciju. Vjetar bi u nekim područjima mogao doseći 65 do 75 kilometara na sat. Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

DHMZ

U ranijoj obavijesti stoji da na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like i kontinentalnog dijela Hrvatske, od ponedjeljka poslijepodne do kraja utorka, postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Nevrijeme lokalno može biti izraženije i praćeno obilnijom oborinom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare