DHMZ poslao upozorenje: Sutra na zagrebačkom području velika opasnost na hladnoću

Vijesti 21. sij 202410:59 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Prema upozorenjima dežurnog prognostičara u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), u ponedjeljak će na zagrebačkom području biti velika opasnost na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje, a umjerena opasnost na karlovačkom i riječkom području.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako se zaštititi?

Kako bi se zaštitili, iz DHMZ-a su preporučili građanima da prate vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavaju izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

Treba odjenuti više slojeva tople odjeće i zimsku obuću otpornu na vlagu, a usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka što je, kažu, posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, treba biti oprezan radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju. Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

“Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći”, poručili su.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!