Policija dala prekršajne prijave roditeljima čiji sin ne nosi masku

Vijesti 14. ruj 202108:56 > 13:59 14 komentara
Marin Tironi/PIXSELL

Jutros u školu u Krapinskim Toplicama nije pušten učenik čiji roditelji ne žele da nosi masku u zajedničkim prostorijama unutar škole.

Roditelji su stoga, prosvjedujući, sjeli ispred škole gdje uče zajedno sa sinom. Na mjesto događaja je stigla policija i inspektor, javlja naša reporterka Mirela Bačić. Pred školom su i zaštitari.

“Situacija nije ugodna”

“Situacija nije nimalo ugodna”, rekao je jutros za N1 ravnatelj škole Samson Štibohar. “Situacija svakako nije ugodna ni za mene, s obzirom na silnu količinu uvreda koje sam primio. Štitim sve učenike”, dodaje.

 

N1/Mirela Bačić

Policija je oko 10:35 krenula legitimirati prosvjednike-antimaskere koji su se okupili u blizini. Prosvjednici su odbili dati osobne iskaznice, a policajci su im govorili da po zakonu imaju pravo utvrditi njihov identitet.

Stigla pravobraniteljica za djecu

Oko podneva, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević stigla je u Krapinske Toplice.

“Stigla sam jer sam zabrinuta s ovom situacijom koja se događa već nekoliko dana, važno je reći da ćemo vidjeti i pokušati da se ova situacija i smiri. Ono što treba reći je da je organizacija rada odnosno pravila ponašanja u školi trenutno su regulirana aktualnim dokumentom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a njime se štiti zdravlje, koje je sada primarno za sve u školi, a prema tome i svih učenika u školi”, rekla je Pirnat Dragičević.

Više čitajte OVDJE.

Policija uručila više prekršajnih naloga roditeljima

Policija je oko 13 sati uručila više prekršajnih naloga roditeljima dječaka koji već danima ne pohađa nastavu jer ne nosi masku u hodniku škole. Otac dječaka, Kristijan Gaćina, odbio je primiti naloge pa mu ih je policajka zataknula za brisače automobila. Nakon toga roditelji su se odvezli.

Kako doznaje Index, prekršajno su prijavljeni i majka i otac dječaka te su dobili više prekršajnih naloga.

Jedna od prijava odnosi se na kršenje epidemioloških mjera.

Prosvjed počeo u petak

Podsjetimo, ispred Osnovne škole u Krapinskim Toplicama okupilo se u ponedjeljak desetak građana u znak potpore roditelju koji ne želi da mu dijete u školi nosi zaštitnu masku, a u školi je bio i tim za psihološke krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja te policija.

Sve je počelo u petak kad je više antimaskera upalo u školu prosvjedujući zašto djecu bez maski ne puštaju unutra.

Ministar Fuchs: Pravila vrijede za sve

Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama jučer je posjetio i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ministar je podsjetio kako su prema Zakonu o okupljanju zabranjena okupljanja oko i u obrazovnim ustavnovama za vrijeme dok su djeca u objektu.

“Netko tko ne želi nositi masku po kući i na privatnim mjestima, neka ne nosi. Ali ako postoje neka pravila, ta pravila vrijede za sve. U prvom redu je sigurnost djece, a onda i nastavnika, poslije toga sve ostalo. Hoće li se mjere korigirati, ovisi o epidemiološkoj situaciji. Ako situacija bude išla u smjeru da se nešto može mijenjati u epidemiološkim mjerama, onda će se mijenjati. Ovo je velika škola koja može osigurati uvjete za učenike”, rekao je.

Profesorica: Nije problem staviti masku tih nekoliko minuta

I profesorica Tamara Šoić iz inicijative 45 minuta, govorila je jučer za N1 o tom incidentu.

“Ja stvarno mislim da nije problem staviti masku tih nekoliko minuta dok se prođe hodnikom. Koliko sam shvatila ne treba ih nositi u učionicama. Što nam je alternativa? Online nastava? Svi koji smo to iskusili znamo da je to nešto što nije dobro”, kazala je.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare