“Dio krize u kojoj se nalazimo trebaju preuzeti i neki gospodarski subjekti”

Vijesti 07. svi 202210:19 > 10:20 0 komentara
N1

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, u Splitu je povodom Dana svetog Duje, odnosno Dana Grada Splita.

Novinari su ministra tom prilikom upitali za embargo na uvoz ruske nafte, što je odlučila Europska komisija.

“Što se tiče embarga, u tijeku su pregovori o šestom paketu sankcija prema Rusiji. Republika Hrvatska ga podržava, a istovremeno vodimo računa o svim detaljima kako bi naš energetski sustav funkcionirao neometano kao i dosad”, rekao je ministar.

VEZANE VIJESTI

“Kao i dosad, nema nekakvih poremećaja, iako se nalazimo u izazovnim vremenima. Da nije bilo intervencije Vlade, cijena goriva bila bi još veća. Rast cijena nažalost je problem cijele Europe i svijeta, kao što smo donijeli paket mjera od 1. travnja, pratimo situaciju i bit ćemo uz naše sugrađane”, rekao je Filipović.

Upitan hoće li Hrvatska imati problema s opskrbom plinom, ministar je rekao da Hrvatska ima tri dobavna pravca.

“Mi ćemo, kao i dosad, imati sigurnu opskrbu svim energentima, dosad nije bilo problema, iako su izazovna vremena i svi se suočavaju s velikom neizvjesnošću”, rekao je.

Filipović je komentirao i potvrdu investicijskog rejtinga Hrvatskoj, što je objavila kreditna agencija Fitch.

“Rejting je potvrda da se javnim financijama u domovini upravlja jako dobro. Nakon dugog niza godina došli smo na investicijsku razinu, ocjena Fitcha je eksterna evaluacija da sve što se radi po pitanju javnih financija ide u dobrom smjeru”, rekao je ministar, dodavši da će hrvatsko gospodarstvo i ove godine rasti, unatoč situaciji u svijetu i posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

“Kao što sam istaknuo, paket mjera smo imali, nešto je u određenim segmentima dalo rezultate kao i kod cijene goriva, bila bi još veća da nije bilo toga, pratimo i analiziramo situaciju i bit ćemo uz hrvatske građane, kao što smo bili i sada. Dio tereta krize u kojoj se trenutno nalazimo trebaju preuzeti svi akteri i dionici u procesu u kojem se trenutno nalazimo, prema tome i neki gospodarski subjekti”, rekao je Filipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!