Dio trgovaca već ustao protiv odluke Ustavnog suda: “Mi smo najranjiviji i najpogođeniji”

Ekonomija 06. velj 202413:36 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL / Ilustracija

Hrvatska obrtnička komora (HOK) tvrdi kako odluka Ustavnog suda o odbacivanju podnesenih tužbi vezanih uz ograničenja rada nedjeljom dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina koje su najranjivije te su bile najpogođenije ograničenjem rada nedjeljom.

Stav Hrvatske obrtničke komore je od prvog dana jasan – svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj što je u obrtništvu čest slučaj.

Komora navodi kako nije podnijela tužbu za ocjenom ustavnosti Zakona budući da su članovi koji se bave trgovinom podijeljeni oko odredbi Zakona o trgovini, ali je poduzela niz aktivnosti kako bi olakšala poziciju malih trgovaca. U nekoliko navrata je od nadležnog Ministarstva zatražila tumačenje pojedinih odredbi Zakona o trgovini, odnosilo se to na prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama koja smatra izuzećem te je dozvoljena nedjeljom ili blagdanom, a o toj predviđenoj zakonskoj mogućnosti je u srpnju prošle godine obaviješteno članstvo i cijeli komorski sustav.

HOK je tražio da se razmotre i usvoje izmjene Zakona koje će omogućiti obrtnicima da samostalno određuju radno vrijeme, posebice da se dodatno propišu izuzeci za poslovanje nedjeljom i blagdanom na grobljima i u svetištima upravo malim obrtima – cvjećarnicama, proizvođačima svijeća, suvenirnicama – onima čije je poslovanje usmjereno upravo na nedjelje, uslijed čega se ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane.

“Vlada RH je pokazala razumijevanje spram onih najranjivijih i najpogođenijih ovim ograničenjem te je blagdan Svih svetih proglasila sajmenim danom na razini Hrvatske. Problematika ograničenja rada nedjeljom bila je i tema 1. Obrtničkog fokusa održanog u listopadu prošle godine s kojeg su poslane važne poruke o problemima koje ograničenja rada izazivaju kod obrtnika, osobito kod cvjećara i povezanih djelatnosti. To je bila i tema nedavnog sastanka Predsjedništva Komore s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom i suradnicima, u okviru kojeg je dogovoren radni sastanak na tu temu s ministrom i trgovcima, kako bismo zajednički pronašli rješenja problema naših trgovaca“, ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Navode kako je trgovina jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan, zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koja stiže iz uvoza, ali i promjene navika kupaca koji sve više preferiraju šoping iskustvo i provođenje slobodnog vremena unutar trgovačkih centara koji imaju više vrsta ponude aktivnosti osim same trgovine i slično. Također, trgovinu se ne tretira kao važnu gospodarsku granu od strateškog značaja te su trgovci redovno isključeni iz mogućnosti prijava na neki od EU natječaja ili državnih potpora za modernizaciju trgovina iako su sredstva za rad često zastarjela te interes i potrebe velike, posebice one malih trgovaca.

“Na svima nama je nastavak rada na ograničavanju ograničenja rada nedjeljom i negativnim utjecajima istih te svim drugim problemima koje muče malu hrvatsku trgovinu uslijed kojih se smanjuje broj obrta u sektoru trgovine. Sve navedeno bit će tema Susreta trgovaca koje ćemo ponovno održati ove godine, nakon 2018. – kako bismo aktualizirali probleme malih trgovaca u javnosti i našli rješenja“, najavio je Kratohvil.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!