DIP odgovorio Novoj ljevici: Kasnili su zbog greške svojih ovlaštenih osoba

Vijesti 10. ožu 202116:46 0 komentara
ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

Iz DIP-a su u srijedu su izvijestili da je Nova ljevica kasnila s financijskim izvješćem za 2020. zbog pogreške svojih ovlaštenih osoba, a ne zbog nedostatka u elektroničkom sustavu unošenja podataka kako su naveli iz te stranke.

“Dakle do ‘poteškoća’ s unosom financijskog izvješća za 2020. došlo je zbog pogreške od strane ovlaštenih osoba Nove ljevice koje imaju pristup informacijskom sustavu DIP-a, a ne zbog ‘nedostataka u sustavu'”, izvijestili su iz Držanog izbornog povjerenstva reagirajući na u medijima objavljene izjave iz te stranke o razlozima zbog kojih nije na vrijeme ispunila svoju zakonsku obvezu.

Iz DIP-a su napomenuli da je “više od 1.300 subjekta redovitog nadzora uredno predalo svoja financijska izvješća za 2020. u isti taj informacijski sustav DIP-a”.

VEZANE VIJESTI

Podsjetili su i da su političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici bili dužni DIP-u i Državnom uredu za reviziju dostaviti financijsko izvješće za 2020. zaključno sa 1. ožujka, no da je Nova ljevica svoje unijela tek 5. ožujka.

Povjerenstvo je iznijelo i kronologiju postupanja Nove ljevice.

DIP tako navodi da je iz dostavljene dokumentacije bilo vidljivo da je ta stranka prilikom otvaranja poslovne godine sama u sustavu odabrala jednostavno umjesto dvojnog knjigovodstva čime joj je bio onemogućen unos ispravnog financijskog izvješća za 2020. Svoju pogrešku uočila je tek 27. veljače 2021. o čemu je obavijestila help desk tvrtke APIS IT, koja je promptno odgovorila da se za navedeno obrati DIP-u.

“Dakle do ‘poteškoća’ s unosom financijskog izvješća došlo je zbog pogreške ovlaštenih osoba Nove ljevice koje imaju pristup informacijskom sustavu DIP-u, a ne zbog ‘nedostataka u sustavu'”, opetovali su iz DIP-a.

Naveli su i da je nakon toga – umjesto da 28. veljače ili 1. ožujka kontaktira DIP putem maila, telefona ili osobnom predajom pismena u sjedištu DIP-a i riješi “poteškoće” – Nova ljevica poslala financijsko izvješće poštom, 1. ožujka 2021. u 18,49 sati, premda Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma propisuje isključivu predaju izvješća unosom u informacijski sustav Državnog izbornog povjerenstva.

DIP je zaprimio poštansku pošiljku 3. ožujka i odmah po prispijeću, isti dan omogućio je izmjenu vrste knjigovodstva u informacijskom sustavu, no Nova ljevica unijela je financijsko izvješće za 2020. u informacijski sustav DIP-a tek dva dana kasnije, 5. ožujka, naveli su iz DIP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!