“Diskriminatorna odluka da Zagreb financira podzemne spremnike samo u centru”

Vijesti 29. ruj 202210:14 1 komentar

Predsjednik Udruge predstavnika stanara Grada Zagreba Zdravko Vladanović bio je gost Novog dana i pričao o tome što će novi model prikupljanja otpada u Zagrebu značiti za stanare višestambenih zgrada.

Upitan hoće li biti kaosa u subotu kad krene novi model prikupljanja otpada, Vladanović kaže da moramo biti svjesni činjenice da je morao doći trenutak kad se moramo pobrinuti kako zaštititi planetu.

“Izostala je komunikacija između Grada Zagreba i krajnjih korisnika, prije svega mislim na stambene zgrade jer više korisnika živi pod istim krovom. Nije lako cijelu pravnu normu donijeti u svijest građana. To se stvara godinama, a ne preko noći. Ljudi moraju naučiti koji otpad ide u koju kantu”, ističe.

VEZANE VIJESTI

Napominje da se javilo niz infrastrukturnih pitanja.

“Možemo mi usvojiti novi način prikupa otpada, ali infrastruktura nije napravljena. Obvezni smo postaviti, ako nemamo prostor za kontejnere u zgradi i nemamo na vlastitoj čestici prostora, moramo se obratiti Gradu i onda suvlasnici o svom trošku moraju nabaviti tipizirane bokseve. To su prilično veliki troškovi”, rekao je.

Podzemni spremnici u središtu grada

Kaže da je Grad Zagreb napravio diskriminatornu odluku.

“Grad je građanima u centru grada omogućio financiranje podzemnih spremnika iz sredstava Grada, a ostali građani izvan centra morat će to vlastitim novcem kupiti. Nije problem što je to u centru grada omogućeno iz gradskog novca, nego se Grad trebao jednako postaviti i prema ostalim građanima”, kazao je.

“Grad se mogao staviti u funkciju posrednika i sagledati potrebe i mogao je kroz objedinjenu nabavu smanjiti te cijene. Ovako su prepustili tržištu. Cijene su po sto posto različite”, dodaje.

N1

Vladanović ističe da postoji mogućnost da Grad Zagreb okupi predstavnike suvlasnika i preko njih komunicira s građanima.

“Bit će problema s odvajanjem otpada, ali Grad će ipak morati liberalnije postupati na početku. Kazna jest dobra, ali ona je kao zadnja mjera. Edukacija i vrijeme prilagodbe su u prvo vrijeme. Problem je s kaznama. Imamo ugovorne kazne koje su u zgradama i to je po jednom pravno upitnom modelu napravljene. Tu će biti pravnih problema. Bojim se da će tu Grad Zagreb ući u jednu slijepu ulicu. Što se tiče najnovije odluke u centru Zagreba i odlaganja otpada od 20 do 22 sata, tu će isto biti poteškoća. Što ćemo s onim koji je stavio neprimjerenu vrećicu ispred tuđih vrata”, pita se.

“Duboko sam uvjeren da  je problem koji se odnosi na varijabilni dio u suprotnosti sa Zakonom o gospodarenju otpadom. Ekologija nije jeftina priča. Naše komunalne usluge će biti veće. Gradom vlada jedno neznanje i neinformiranost i na tome je potrebno raditi”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare