Divjak o stanju na Filozofskom fakultetu: To je eklatantni primjer klijentelizma

Vijesti 01. velj 202117:19 > 23:22 0 komentara
N1

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak gostovala je u Newsroomu gdje je govorila o privremenom gašenju internetske stranice Škole za život.

“Kroz vikend nismo imali stranicu Škole za život. Jako puno nastavnika postavljalo je pitanja pa je tako došlo i do mene. Na toj stranici je jako puno materijala koji oni svakodnevno koriste”, rekla je Divjak i dodala:

VEZANE VIJESTI

“Pretpostavka je da je malo vjerojatno da je stranica naprosto nestala, a da su sve ugovorne obveze ispunjene od strane ministarstva. Treba upozoriti da je izrada i održavanje stranice zapravo dio jednog velikog projekta kurikularne reforme koja se plaća EU sredstvima. Prema tome, i sredstva su osigurana i obaveza je RH, prije svega ministarstva, da pet godina nakon što se sredstva utroše, osigura da su svi rezultati vidljivi.”

Divjak ističe da se micanjem ove stranice šalje loša poruka.

“Poruka je loša. Poruka je loša da se nešto što je važno mora maknuti. Zašto? Jer sadrži logo Škole za život? Je li to razlog da se nešto makne? Ili je problem u tome što bi se htjeli staviti pod tepih određeni reformski napori, promjene koje su uvedene. Prvo smo zazivali promjene, a sada su neki došli an svoje da se ništa od njih ne traži i da se čim manje radi i to je izgovor da ništa nije dobro”, kazala je Divjak.

Bivša ministrica komentirala je situaciju na Filozofskom fakultetu. Podsjetimo, Filozofski fakultet u Zagrebu i dalje bez dekana.

“To je eklatantni primjer klijentelizma koji obilježava cijeli mandat sadašnjeg rektora i pasivnosti Senata, većine članova, i drugih tijela koja bi trebala dati mišljenje o tome. Filozofski fakultet i bilo koji drugi fakultet ima određenu razinu autonomije i samouprave koja mu je dana zakonom i ustavom. Ne može biti slučaj kao sada, da rektor odbija sve one koji se javljaju i dobiju podršku fakultetskog vijeća. To je nešto o čemu članovi Senata morali na drugačiji način promišljati”, kazala je Divjak.

“To je jako loš primjer kako se vodi sveučilište”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!