Divjak: Sramota je da rektor nije shvatio da tužbu treba povući

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je za N1 Studio uživo projekt cjelodnevne nastave, ustavnu tužbu dvaju škola protiv sudjelovanja u eksperimentalnom programu te tužbu koju je bivši rektor zagrebačkog Sveučilišta podigao protiv nje.

Dvije građanske inicijative roditelja, iz OŠ Novi Marof i OŠ Draganići predali su u ponedjeljak ustavnu tužbu zbog odluke Ministarstva obrazovanja o uključivanju tih škola u program cjelodnevne nastave unatoč, kako tvrde, protivljenju većina roditelja i nastavnika. Je li to bilo obavezno?

“”Kad imate redoviti program, za redoviti kurikulum ne trebaju nikakve privole. Za eksperimentalni program treba, ali ne od pojedinačnog roditelja, već nastavničko vijeće treba dati privolu, školski odbor, kao i vijeće roditelja. Ne mogu znati je li vijeće roditelja u dvije sporne škole dalo privolu, a ako je onda je stvar čista”, objasnila je bivša ministrica.

“Što se tiče ustavne tužbe, imali smo istu situaciju kad smo uvodili informatiku. Slična grupacija je dala isto tako tužbu Ustavnom sudu 3 mjeseca prije početka školske godine. Njihovi argumenti su bili prividno formalne naravi, ali bilo je jasno da žele zaustaviti to da informatika uđe kao obavezni predmet. Bilo bi van svake pameti da se svaki reformski proces zaustavlja ustavnim tužbama jer se svakog pojedinačnog roditelja nešto nije pitalo”, dodaje.

Divjak je jedna od mnogih protiv kojih je bivši rektor Boras, privatno, ali i u ime Sveučilišta podigao tužbe.

U kojoj su fazi rektorove tužbe?

“Da podsjetim, tužena sam za klevetu. Rekla sam da je u jednom periodu bilo nezakonito zapošljavanje na sveučilištu i onda su me Sveučilište u Zagrebu kao pravna i Boras kao privatna osoba tužili. Kad je došao novi rektor, tužbe nisu povučene. Nakon tri godine objesnog parničenja, sud je presudio da sam bila u pravu, odnosno ne samo da to nije kleveta, već istina”, kaže Divjak.

“”Sramota je da sadašnji rektor nije shvatio da tu tužbu treba povući. Zašto nije povukao? Možda zato jer nije mario, a drugi jer šalje poruku svima nama drugim sveučilišnim profesorima da treba biti kuš i ne propitivati ono što radi rektor”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.