Djelatnik državne agencije: Uskoku sam 2019. nudio sve o aferi Softver

Vijesti 17. stu 202112:26 > 13:04 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL/ilustracija

Telegram je razgovarao s bivšim zaposlenikom SAFU-u koji im je rekao da je hrvatskim istražiteljima još prije dvije godine ispričao kako se varalo u njegovoj agenciji.

Otkako je sredinom prošlog tjedna Gabrijela Žalac uhićena po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, postavlja se važno pitanje: Zašto USKOK u aferi Softver nije učinio ništa, iako je sve ključne detalje Telegram rekonstruirao još u srpnju 2019. godine?

Sada im se pak javio i bivši djelatnik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), nadzornog tijela za kontrolu postupaka u kojima se povlači EU novac. Potvrdio je kako je nakon Telegramovih objava prije dvije godine pozvan u USKOK. Hrvatskim istražiteljima još je tada, krajem 2019., otkrio sva svoja saznanja o prikrivanju nezakonitosti, no ni nakon njegova iskaza nije se dogodilo ništa.

Telegramu je prepričao svoj susret s istražiteljima.

“USKOK je tada ispitao i još najmanje četvero mojih kolega”, kaže Telegramov sugovornik koji se nalazi na popisu osoba koje su dale iskaz o slučaju. Tada su im, tvrdi, istražitelji pokazivali i mailove koje su djelatnici SAFU-a izmjenjivali međusobno i s osobama iz Ministarstva Gabrijele Žalac. Iz toga je zaključio da su već imali obrise slagalice afere i uključenih aktera. Znajući pozadinu, Telegramov sugovornik otkrio im je i dodatne informacije.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!