Dobronić poslao uputu sucima koji štrajkaju. Jedna stvar vezana uz štrajk osobito zabrinjava

Vijesti 22. sij 202411:43 0 komentara
N1

Sudski hodnici u ponedjeljak zjape prazni. Trebali bi se rješavati samo hitni predmeti.

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić poslao je sucima uputu koje bi se trebali pridržavati dok provode mjere upozorenja, odnosno “bijeli štrajk”, doznaje N1 na sudovima. Inače, suci traže veće plaće čiji bi se rast trebalo vezati za stopu inflacije. Kako im Ministarstvo pravosuđa i uprave to nije ispunilo, štrajkat će iduća dva tjedna.

Evo što traži Dobronić

Iako uputa s Vrhovnog suda za suce nije obvezujuća, predsjednicima sudova naloženo je da prate situaciju sa štrajkom te da se ročišta održe u slučajevima u kojima građanima i poduzetnicima prijeti nenadoknadiva šteta.

Osim toga, sudac Dobronić traži od svojih kolega da odmah zakažu iduća ročišta nakon ovih koja su odgođena zbog štrajka. Ukoliko je pak prekratak rok za odgodu ročišta, Dobronić nalaže da se ono unatoč štrajku održi.

“Naime, neki svjedoci dolaze iz inozemstva, u nekim slučajevima već je ranije bilo puno odgoda, negdje prijeti zastara…. U takvim slučajevima ročišta bi trebala biti održana. To će svaki sudac odlučiti samostalno jer imamo za tu autonomiju”, potvrđuju nam suci s kojima smo danas razgovarali.

Nagomilani zaostaci

Doduše, nije sasvim jasno kako će se u takvim slučajevima postaviti državni odvjetnici koji su, također, od danas u “bijelom štrajku”. Naime, ne zna se hoće li se pojaviti na ročištima na koja ih suci koji rade pozovu.

I dok se svi slažu kako suci moraju dobiti veće plaće te kako se one moraju vezati za stupanj inflacija, ipak među štrajkašima postoji zabrinutost zbog golemih zaostataka koji nisu riješeni još od lanjskog štrajka sudaca i pravosudnih službenika.

“Toliko se toga nagomilalo i još uvijek se nije uspjelo riješiti sve zaostatke. Sada će se još stvarati i novi”, upozoravaju naši sugovornici iz sudačkih redova.

Vrhovni sud RH

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!