Dok delta soj jenjava, omikron se širi. Hoće li biti predaha za blagdane?

Vijesti 18. pro 202121:11 0 komentara
ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

Dok četvrti val panedmije covida i dalje ima veliku smrtnost, stručnjaci predviđaju da bi se zbog omikrona mogao spojiti s petim valom. A to znači da vjerojatno neće biti predaha ni za blagdane. Ugostitelji se ipak nadaju dužem radnom vremenu za Božić i Novu godinu, dok Stožer sve još razmatra.

Blagdansko vrijeme u epidemijskim uvjetima dio građana provest će u krugu obitelji. Dok delta soj jenjava, novi izazov je omikron, po kojem će se donositi daljnje epidemiološke mjere.

Pulmolog Saša Srića kaže da je, ako gledamo situaciju u svijetu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj, izgledno da će se četvrti val stopiti s petim te da predaha neće biti. “Moramo pomno, oprezno i budno pratiti kako će se razvijeti situacija u Europi. Evidentno je da se omikron brzo širi ikakvu će kliničku sliku pokazitvati, to je prerano za reći”, dodao je.

Gužve pred malobrojnim ugostiteljskim kućicama na Adventu

Mnogi građani ipak se ne žele odreći društvenog života.

Na Adventu u Zagrebu redovi su pred malobrojnim ugostiteljskim kućicama. U adventskom ozračju Zagrepčani strpljivo čekaju na kavu, čaj, fritule ili kuhano vino jer, kako nas sami kažu, u društvu je sve lakše.

VEZANE VIJESTI

Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, no, pitanje svih pitanja je što s će biti dočekom Nove godine. Zabava samo do ponoći ili koji sat duže?

Mislav Štih smatra da će se o tome odlučiti u zadnji čas. “Vidjet ćemo. Bilo bi dobro da se tih par sati ljudi provesele”, rekao je ugostitelj.

Ugostitelj Eduard Beg ističe da će se prilagoditi mjerama. “Mislim da će do kraja godine biti odlična atmosfera”, optimističan je Štih.

Neki planove za Novu već imaju. Dok će jedni provesti doček u krugu obitelji i prijatelja, drugi će na skijanje na Kupres, kažu nam sugovornici.

Preporuka Stožera je doček na otvorenom.

Ni na Fuliranje bez covid-potvrde

Jedna od adventskih lokacija u Zagrebu je i fuliranje, ali ništa bez covid-potvrde. Na Fuliranju već znaju dokad će trajati fešta za doček.

“Pregledavaju se covid-potvrde, nitko tko je nema ne može ući. Moći ćemo biti do jedan sat iza ponoći. Već u podne, s grupom Ljetno kino odbrojavamo i ispraćujemo Staru godinu – da nam se ne vratila nikad. Znači, mi od podneva slavimo Novu”, rekla je Hana Klain, voditeljica komunikacija Fuliranja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!