“Đoković je najbolji igrač tenisa, ali zbog ove afere nikada neće biti najveći”

Vijesti 12. sij 202209:04 > 10:58

Nekadašnji ministar gospodarstva Goranko Fižulić bio je gost Novog dana.

Govoreći o tome kako bi mogla završiti priča Novaka Đokovića u Australiji, Fižulić kaže da su obje stane napravile niz greški u koracima. Iznio je i niz nelogičnosti u postupanju i Novaka Đokovića i Australije. Prema njegovim riječima, Australija je tražila da do 10. prosinca budu podnešeni zahtjevi za izuzeće, a u Đokovićevom slučaju to nije bilo moguće jer je pozitivan test dobio tek nakon tog datuma. Ipak, ne smatra ni da je Đoković dobro postupio odlascima na javna mjesta i druženja s drugim ljudima nakon što je bio pozitivan na testu. “I srpska premijerka se ogradila od Đokovića”, kaže Fižulić spominjući intervju koji je Ana Brnabić dala i u kojemu je rekla da će tenisač morati objasniti zašto se kretao zaražen.

Hoće li Đokovića ipak izbaciti iz Australije?

Mišljenja oko toga treba li Novaka Đokovića na kraju svega ipak deportirati iz Australije Fižulić kaže kako su čak i australskoj vladajućoj stranci podijeljeni oko tog pitanja.

“Po australskim propisima, to je diskrecijsko pravo ministra imigracija”, kaže Fižulić.

“Sud nije presudio u Đokovićevu korist u ničemu osim u tome da je australska država pogriješila u proceduri. Australska vlast, ministar, ima pravo donijeti diskrecijsku odluku da Đoković ne može ostati u Australiji. Ovaj protok vremena sve manje govori u prilog toj tezi da bi on mogao biti deportiran. Ali, da će mu biti neugodno i sada i ubuduće, to je više nego sigurno”, objašnjava Fižulić.

“Australska vlada je pred izborima i premijer važe što mu je korisnije. Hoće li dobiti više političkih bodova ako izbaci Đokovića ili ako ovaj odigra, pa kako bilo. U svakom slučaju, taj slučaj nije završio. Ako Đoković igra, to će biti u fokusu javnosti i naredna dva, tri tjedna”, govori Fižulić dodajući: “On je sad priznao da je pogriješio 18., još uvijek nije priznao da je znao da je zaražen kad je dijelio pehare djeci. Da nemate rezultat testa 24 sata nakon testianja, i to u Srbiji ako ste Đokovć…”

Sjena na besprijekornoj karijeri

“Ovo će baciti sjenu na njegovu besprijekornu sportsku karijeru. On je najbolji igrač tenisa, ali zbog ove sjene nikada neće biti najveći. To će ga koštati i milijune dolara sponzorskih ugovora. Veliki sponzori ne žele imati one koji su kontroverzni, koji se dijelu javnosti ne sviđaju… I na portalima i mrežama se vidi koliko su stvari usijane. Čak i u Srbiji gdje on ima status poluboga dio građana vidi da to što je on napravio nije u redu”, govori.

“Malo je istican podatak da je 95 posto od prvih 300 igrača na ATP ljestvici cijepeljeno. Među onih pet posto je i Đoković. Imamo negativan primjer i na njega se onda kače i drugi, oni postaju heroji antivaksera. Ovo nije je li netko ekscentričan, osebujan, voli li piramide… To može biti privatna stvar sportaša, ali biti antivakser i biti javna osoba, jedan do najpopularniji sportaša, e, to je već opasna igra koja oblikuje javno mnijenje i utječe na mnoge”, govori Fižulić.

Što se tiče reakcija na Australian Open u slučaju da Đoković zaigra, Fižulić kaže kako će one biti podijeljene.

“Bit će podijeljene. U Australiji živi brojna srpska zajednica i možemo biti sigurni da će oni navijati za Đokovića. Ali tenis nije nogomet, košarka… To će se događati i na drugim turnirima na kojima će Đoković igrati, on više nije samo broj jedan u tenisu, on sa sobom vuče ovu tešku hipoteku afere iz Australije i ona će ga do kraja karijere pratiti”, zaključuje bivši ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.