Doktorica: Onkološkim pacijentima treba razumijevanje, a ne sažaljenje

Vijesti 29. lis 202312:47 0 komentara
N1

Udruga budi dobro provodi pilot projekt duhovne i fizičke obnove pacijenata nakon onkološkog liječenja. U TNT Rješenju gostovala je onkološka pacijentica Jelena Ljubičić koja je sudjelovala na projektu, doktor Josip Majcen, koji kao liječnik sudjeluje u inicijativi i anesteziologinja Katja Ćulav koja se bavi palijativnom skrbi.

Ljubičić je onkološka pacijentica od 2020. i kaže kako joj je sudjelovanje na ovom humanitarnom projektu bilo veoma korisno.

“Nitko nema isti karcinom. Svi smo tu s različitim dijagnozama. Ja sam od 2020. onkološki pacijent. I imam u svojoj glavi tisuću pitanja. Tu smo u pet dana imali psihološku pdršku i razne radionice. Svi smo se uključivali sa svojim iskustvima.”

“Ovdje je sve objedinjeno. Naš dan kreće od disanja, zdravog doručka, pa idemo sve dalje i te šetnje. Ja jesam imala podršku i svi moji prijatleji su bili sa mnom, ali teško je nekome znati što ja proživljavam. Neko kaže super izgledaš, ok ali ja sam ranjena iznutra, ta kemoterapija je svejedno napravila jako puno štete”, poručuje Ljubičić i dodaje da je upravo zbog tog razumijevanja bila tako dobra energija na Velom Lošinju i da su se mnogi u tih pet dna povezali za cijeli život.

Doktor Majcen objašnjava kako je do ideje došlo zbog slučaja oboljenja od karcinoma u obiteljskom okruženju.

“Godinama ljetujemo ovdje na Lošinju, a znamo za ljekovitost ovog dijela pa smo uspjeli uz pomoć lokalne zajednice, grada Samobora i županije skupiti prva sredstva. I zapravo s prvom grupom smo krenuli sa psihološkom podrškom, vježbama disanja i sl. u Samoboru gdje je sjedište udruge. To je bio iskorak da bi napravili jedan sveobuhvatni program. Ovo što je Jelena navela je nastajalo uz grupe.”

Majcen poručuje kako je ovo deseta grupa i da su iz iskustva svih grupa nadograđivali program kako bi mogli pružiti alate koje bi pacijenti mogli primijenjivati u svakodnevnom životu.

Doktorica Ćulav kaže kako palijativnu skrb ne trebamo vezati samo za kraj života.

“Pokazalo se da kad radimo na kvaliteti života, rezultati liječenja su puno bolji.”

Treba nam bolja povezanost

“Trebamo se povezati i znati reći jedni drugima što se događa. Iako je slika takva da se ništa ne radi, radi se. Imamo mi puno takvih otočića gdje ljudi rade, ali nismo povezani dovoljno. Trebamo zajedno znati prezentirati pacijentima od početka što sve imaju i na čemu trebaju dodatno raditi”, poručuje Ćulav.

“Klinika za tumore već dugo radi na tim stvarima i brojne udruge rade prekrasne stvari – samo ih trebamo imati u jednoj bazi podataka. Trebamo osmislit zajedno program koji će ih voditi kroz cijelu priču i ponuditi im što tko od nas može ponuditi.”

Doktor Majcen se slaže da treba povezati takve otočiće.

“Izuzetno je puno prekrasnih inicijativa i puno se pozitivnih stvari događa”, kaže Majcen i naovdi kako je ove godine na jednom od takvih projekata na Brijunima Ministarstvo zdravstva poslalo svojeg predstavnika, pa se nada da će se nekad u budućnosti spojiti napori institucija i raznih udruga koji imaju isti cilj.

Doktorica Ćulav ističe kako su žene puno spremnije govoriti o iskustvu onkološkog liječenja, nego što su to muškarci.

“Generalno gledano je da su žene hrabrije. Otvorenije su, lakše pričaju, lakše potraže pomoć. Moraš bit dosta jak da bi mogao normalno priačti o svojim problemima i potražiti pomoć kad ti je potrebna, ali i primiti je. Ali ne mogu reći da nemamo između muškaraca onih koji su spremni podijeliti svoje iskustvo.”

Važno je imati što više informacija od početka

Ćulav kaže kako se pacijenti iznenade količinom korisnih informacija koje zapravao postoje, ali za koje možda ne bi znali da nisu sami krenuli istraživati. Naglašava kako je važno u kojem trenutku pacijenti dobivaju informacije. Ako su u fizičkim bolovima, prvo se treba pobrinuti za to.

“Ne možete jednostavno u tom trenutku ne čuju sve i to je normalno i trebate ponoviti više puta iste informacije da sjednu. Jako je dobro imati pisane materijale. Trebamo doista imati jednu bazu gdje ćemo planski davati pacijentima upute, u onom trneutku kad se oni susretnu s tom situacijom. Jer je važno da u pravom trenutku dobiju adekvatne informacije i pomoć. Oni žele razumijevanje, a ne sažaljevanje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!