Domac: Putin je ubrzao borbu protiv klimatskih promjena, ali…

Vijesti 08. stu 202222:18 0 komentara
N1

Savjetnik predsjednika Milanovića za energiju i klimu Julije Domac bio je gost Newsnighta u sklopu specijala oko klimatske konferencije COP27 urednice Tee Blažević.

Na pitanje zašto predsjednikov savjetnika za klimu nije na COP-u u Egiptu, odgovara:

“Bez obzira na antagonizam dva brda, ovaj puta je dobro da savjetnik predsjednika ostao u Zagrebu i nije povećao ugljični otisak, a da su u Egipat otišli ministar i premijer, oni koji trebaju i jedini mogu nešto promijeniti”.

VEZANE VIJESTI

Domac ističe da još uvijek neko ozračje pesimizma stoji nad COP-om 27.

“Mi trebamo vrlo jasno reći, sve ovisi o velikim onečiščivaćima – SAD, Sjeverna Amerika, Kina, Indija, Rusija, Iran.. Ili će se oni dogovoriti i radikalno nešto promijeniti ići će cijela priča biti samo još jedan show. Svi mi se moramo zapitati kuda priča s COP-om ide”, kazao je.

Kakvu ulogu igra Putin u ubrzavanju borbe protiv klimatskih promjena?

Domac kaže da su se ubrzali procesi za borbu protiv klimatskih promjena u Europi, što je, tvrdi, dobro.

“Mi trebamo vrlo jasno reći, sve ovisi o velikim onečiščivaćima – SAD, Sjeverna Amerika, Kina, Indija, Rusija, Iran.. Ili će se oni dogovoriti i radikalno nešto promijeniti ići će cijela priča biti samo još jedan show. Svi mi se moramo zapitati kuda priča s COP-om ide”, rekao je.

Što se tiče vraćanja nekih zemalja ugljenu zbog krize uzrokovane ratom u Ukrajini, kaže da vjeruje da je ovo kriza koja je ipak privremena i da to nije trajno vraćanje ugljenu.

“Cijela priča mora biti više usmjerena na zelenu energiju. Govor premijera Plenkovića je po meni konkretniji i bolji nego prošle godine. Prošle godine smo pričali o sadnji stabala i zaštitama ugroženih vrsta, nekakvim apstraktnim pojovima. Sad se jasno spomenula solarizacija, dekarbonizacija prometa… Kao poruka, to je ono što Hrvatska može raditi. Ono što će Hrvatska morati raditi je adaptacija, odnosno prilagodba na klimatsku promjenu. Mi smo treća najizloženija zemlja EU. U opasnosti su i obalni gradovi i poljoiprivreda, dolina Neretve, puno posla je pred nama”, kazao je.

Možemo li se osloniti na energiju iz hidroelektrana?

Osvrnuo se i na potencijal energije koju Hrvatska dobiva iz hidroelektrana.

“Mi smo vidjeli ovo ljeto, pa i u rujnu još da su naše hidroelektrane pred kraj proizvodile gotovo ništa. Nuklearna elektrana Krško je morala smanjiti proizvodnju zbog niske razine vodostaja u Savi. Mi moramo imati u sustavu puno više sunčeve energije”, rekao je.

Domac misli da je razina svijesti kod građana u Hrvatskoj vrlo visoka i da će svaki hrvatski građanin pozdraviti mjere protiv klimatskih promjena.

“Hitno treba ubrzati priču oko obnovljivih izvora energije i početi raditi velike projekte. Novaca ima, nikad ih više nije bilo. Očekujem investiticje u infrastrukturu i onda s druge strane treba sustavno raditi mjere prilagodbe”, ističe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!