DORH prozvao tužiteljstvo u Puli: Traže strože postupanje i reviziju odluke o pritvoru napadača u Rovinju

Vijesti 07. ruj 202321:00
Shutterstock/Ilustracija

Glavna državna odvjetnica zatražila je od tužiteljstva u Puli da preispita zakonitost odluke kojom je osumnjičenima za razbojnički napad na 30-godišnjaka u Rovinju, kojemu su ukradeni vrijedan sat i nakit, umjesto istražnog zatvora određena blaža mjera zabrane približavanja.

DORH je u četvrtak izvijestio da je glavna državna odvjetnica u žurnom traženju upućenom Županijskom državnom odvjetništvu u Puli navela kako je preliminarnim nadzorom ustanovljeno da nadležno državno odvjetništvo mora preispitati zakonitost i pravilnost odluke od 4. rujna 2023. te žurno procijeniti pravnoodlučno činjenično stanje u odnosu na svakog okrivljenika zasebno za predlaganje istražnog zatvora.

Nadležno državno odvjetništvo dužno je o svojoj odluci izvijestiti Državno odvjetništvo RH, dodaju u priopćenju.

Navode da je preliminarni nadzor proveden “povodom zaprimljene predstavke i objava u sredstvima javnog priopćavanja te korištenjem podataka iz Informacijskog sustava CTS”.

Napad u kojem je 30-godišnjak teško ozlijeđen dogodio se u Rovinju u subotu oko 1.30 sati. Mediji su objavili da su 30-godišnjaka napali zaštitari jednog swingerskog kluba te mu oduzeli vrijedan sat i nakit.

Mjera zabrane približavanja kao zamjena za pritvor napadačima je na prijedlog tužiteljstva određena nakon što je policija sedam muškaraca i jednu ženu prijavila za kaznena djela razbojništva, teške tjelesne ozljede i prijetnje.

Dvojica od njih osumnjičena su i za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede, a jednog i za pokušaj prisile prema službenoj osobi. Kako je policija izvijestila, osim što su prijetili smrću 30-godišnjaku, osumnjičenici su prijetnje smrću uputili i 24-godišnjakinji i 26-godišnjaku koji su bili s njim u društvu.

U međuvremenu u javnosti je otkriven identitet mladića koji je napadnut jer je njegov otac hrvatski odvjetnik i poduzetnik Miroslav Plišo potvrdio novinarima da je napadnut njegov sin.

Zgrožen događajem koji se dogodio u Rovinju, a osobito postupanjem Županijskog državnog odvjetništva u Puli, Plišo se obratio glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, ali je otvoreno pismo uputio i predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike i Hrvatskog sabora te ministru unutarnjih poslova.

U njemu navodi da ovaj slučaj prelazi granice pojedinačnog nasilja prema njegovom sinu i ostalim spomenutim nevinim osobama i predstavlja eklatantan primjer pogrešnog postupanja DORH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.