HALMED: Dosad 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19

Vijesti 19. sij 202114:53 > 15:08 0 komentara
cjepivo, cijepljenje, koronavirus, covid
Pexels (ilustracija)

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je da je dosad zaprimila ukupno 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19.

“Ozbiljnost nuspojava je do sada ocijenjena za njih 116, pri čemu je 20 posto prijava ocijenjeno ozbiljnima, a 80 posto prijava predstavljaju ne-ozbiljne nuspojave”, navodi HALMED na svojim mrežnim stranicama.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije, odnosno bol i oticanje na mjestu primjene cjepiva, zatim glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, umor, slabost, zimicu/tresavicu i mučninu.

Očekivane nuspojave

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti (osam prijava) koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

Prema analizi prijavljenih nuspojava HALMED-u, u starijoj populaciji zabilježen je manji broj nuspojava te one nisu bile teške, što je u skladu s podacima iz kliničkih ispitivanja. HALMED nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom.

Neželjeni događaji

Zaprimljene su dvije prijave neželjenih događaja, odnosno događaja koji su vremenski povezani s primjenom cjepiva a za koje nema uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva. Riječ je o neželjenim događajima sa smrtnim ishodom u osoba starije životne dobi s teškim zdravstvenim stanjem. U oba navedena slučaja kao uzrok smrti utvrđeno je zatajenje srca.

Dodatno je zaprimljena i jedna prijava medikacijske pogreške, koja nije dovela do pojave nuspojave.

VEZANE VIJESTI

HALMED je izvijestio i kako je Europska agencija za lijekove (EMA) zaprimila od Norveške agencije za lijekove (NOMA) obavijest ocjeni slučajeva fatalnog ishoda kod starijih osoba koje su primile cjepivo Comirnaty protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer i BioNTech u Norveškoj.

Riječ je o osobama starijima od 80 godina, oslabljenog zdravstvenog stanja. Kako EMA navodi, u Norveškoj je do sada cijepljeno približno 42.000 osoba te se prioritetno cijepe starije osobe i ljudi u domovima za starije s teškim osnovnim zdravstvenim stanjima. Pri EMA-i je u tijeku prikupljanje dodatnih informacija o podacima zaprimljenima iz Norveške agencije za lijekove koje će biti pažljivo pregledane i ocijenjene kako bi se utvrdilo postoji li moguća povezanost s cjepivom.

U Hrvatskoj prijave sumnji na nuspojave cjepiva zaprimaju HALMED i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a kod sumnji se na temelju međunarodno utvrđenim znanstvenim kriterijima procjenjuje povezanost između primjene pojedinog lijeka i pojave pojedine nuspojave. Informacije o nuspojavama evidentiraju se u nacionalnim bazama, kao i u europskoj i svjetskoj bazi nuspojava, te se koriste pri kontinuiranom praćenju sigurnosti primijenjenih cjepiva.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!