Doznajemo: Gradonačelnik Nove Gradiške provjeravao može li dati vrijedan posao poduzetniku s kojim je optužen

Crna kronika 01. velj 202421:38 0 komentara
Marko Lukunic/Pixsell

Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko nedavno je razmatrao mogućnost da u ime grada sklopi posao s tvrtkom svog suoptuženika Kreše Peteka iako je njihova ranija poslovna suradnja već završila u optužnici europskog tužiteljstva (EPPO).

EPPO Grgića tereti da je kao gradonačelnik Nove Gradiške u dva navrata od Peteka primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave.

Konkretnije, Petekovim firmama Grgić je navodno trebao osigurati dodjelu poslova na dva građevinska projekta: ‘Izgradnja reciklažnog dvorišta’ i ‘Izgradnja solarne elektrane’.

Sada su se ponovno susreli u projektu “Rekonstrukcije tribina, izgradnja nadstrešnica i rasvjete NK Sloga – faza 2”. Vrijednost tih radova iznosi nešto manje od 200 tisuća eura.

Novac iz EU fondova

Procijenjena vrijednost projekta “Izgradnja reciklažnog dvorišta” bila je 900.000 eura. Od tog iznosa, 562.000 eura bilo je financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije. Vrijednost drugog projekta bila je 700.000 eura, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Europski tužitelji sumnjaju da su u dogovaranju ovih poslova sudjelovale još tri osobe, koje su za to i optužene.

Naime, navodi se dalje u optužnici; nakon što je natječaj namješten za Peteka njegovim je firmama dodijeljen projekt ‘Izgradnja reciklažnog dvorišta’, a on je zauzvrat gradonačelniku Nove Gradiške platio dogovoreni iznos mita.

“Ovakvim postupanjem okrivljenika nanesena je šteta od 53.000 eura Kohezijskom fondu Europske unije, a Gradu Nova Gradiška u iznosu od 32.500 eura”, navodi se u optužnici. Na projektu solarne elektrane nije bilo štete budući da su i Grgić i Petek, kao i ostali osumnjičeni za sudjelovanje u namještanju posla za njegove firme, sredinom rujna 2020. uhićeni.

Petek na novom natječaju

Elektrocentar Petek u kojem je Krešo Petek u međuvremenu dao ostavku na sve funkcije, javio se krajem prošle godine na natječaj što ga je raspisao Grad Nova Gradiška. Iz gradske uprave potvrdili su nam da je riječ upravo o natječaju “Rekonstrukcija tribina, izgradnja nadstrešnica i rasvjete NK Sloga – faza 2”.

Procijenjena vrijednost radova je 196.800 eura, a javile su se četiri tvrtke među kojima i Elektrocentar Petek. Njihova ponuda bila je druga najniža, te je iznosila s PDV-om nešto manje od 245 tisuća eura.

Niži iznos ponudila je zajednica ponuditelja koji su procijenili da posao mogu odraditi za 206 tisuća eura. Još dvije ponude bile su više te su iznosile oko 290 i 260 tisuća eura.

Obratio se Povjerenstvu

Gradonačelnik Grgić zatražio je mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Zanimalo ga je može li s Petekom sklopiti ugovor za ovaj posao. Pojasnio je da s tom tvrtkom Nova Gradiška ima više sklopljenih poslova, te ga je zanimalo može li s njom nastaviti suradnju.

“Ugovor u ovom trenutku nije potpisan niti sa jednim subjetkom jer postupak evaluacije projekta još nije gotov. Kada smo poslali upit prema Povjerenstvu za sukob interesa činilo se da je najpovoljnija ponuda od Elektrocentra Petek d.o.o., pa smo zbog toga zatražili mišljenje o daljnjem postupku. Međutim, odluka još uvijek nije donesena, a čim bude odmah ćemo obavijesti javnost o tome”, pojasnili su nam iz gradonačelnikovog ureda.

Zajedno su u optužnici EPPO-a

Povjerenstvo mu je poslalo nedvosmislen odgovor – s Petekom ne može potpisati ugovor budući da su suoptuženici u istom kaznenom postupku. Zato su u sukobu interesa.

Naime, Povjerenstvo je utvrdilo da Krešo Petek još uvijek ima veze s Elektrocentrom Petek. Sasvim konkretno, jedini osnivač Elektrocentra Petek je tvrtka Val energija kojoj je pak osnivač Krešo Petek.

Da Grgić sada potpiše ugovor s Petekom prekršio bi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Što će Vinko Grgić sada napraviti?

“Vinko Grgić kao ovlaštena osoba u postupku javne nabave u ime i za račun Grada Nove Gradiške, ne može donijeti odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja niti potpisati ugovor s trgovačkim društvom Elektrocentar Petek d.o.o. Gradonačelnik je dužan postupiti sukladno Čanku 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa budući da je osnivač trgovačkog društva Elektrocentar Petek d.o.o. trgovačko društvo Val Energija d.o.o. čiji je vlasnik s obveznikom povezan na način da su obojica optuženici u istom kaznenom postupku”, odgovorilo je Povjerenstvo Grgiću.

Pojasnili su da u ovakvoj situaciji on mora riješiti potencijalni sukob interesa.

“Ako nije drukčije propisano zakonom, obveznik će se izuzeti od donošenja odluka odnosno sudjelovanja u donošenju odluka i sklapanju ugovora koji utječu na njegov vlastiti poslovni interes ili poslovni interes s njim povezanih osoba i poslodavaca kod kojih je bio u radnom odnosu u posljednje dvije godine prije stupanja na dužnost”, navodi Povjerenstvo.

Inače, Grgić je i nakon uhićenja 2020. uspio zadržati političku moć, te je pobijedio na izborima za gradonačelnika Nove Gradiške.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!