Doznajemo: I glavnu tajnicu Ministarstva kulture europski tužitelji povezuju sa sumnjivim 3D skeniranjem

Crna kronika 16. velj 202419:40 2 komentara
N1

N1 doznaje nove detalje o posljednjoj akciji europskog tužiteljstva po čijem je nalogu policija danas ušla u Ministarstvo kulture i medija.

Javljali smo ranije da su pretraživana računala, mobiteli, uredi i domovi dvojice suradnika ministrice Nine Obuljen Koržinek – Davora Trupkovića i Krešimira Račića. Trupković je glavni konzervator u Ministarstvu, dok je Račić načelnik Sektora za financije. Prema posljednjim informacijama koje su potvrđene za N1 pretražen je i ured glavne tajnice Ministarstva Marice Mikec.

Dugogodišnje prijateljstvo

Istražitelji su, kako doznajemo, utvrdili da Trupkovića i Almina Đapu, bivšeg dekana Geodetskog fakulteta, kojem su, kako se sumnja, plaćane nevjerodostojne fakture za 3D snimanja kulturne baštine uništene u potresu, veže dugogodišnje prijateljstvo. Osim toga, tvrde naši izvori, njih dvojica su i surađivala prije nego što je Trupković došao u Ministarstvo.

Zanimljivo je u tom kontekstu, da je upravo Trupković bio predstavnik Ministarstva zadužen za provedbu sporazuma o 3D skeniranju koji je sada u fokusu europskih istražitelja. To 3D skeniranje dogovoreno je nakon potresa, a sada se raspliće je li preko njega izvlačen novac. Od ranije se sumnja da je Geodetski fakultet ispostavljao Ministarstvu nevjerodostojne fakture, a izvučene iznose čelni ljudi fakulteta dijeli su među sobom.

Što je radila glavna tajnica?

Doznajemo zašto je EPPO-u sporna i uloga načelnika Račića. On je, kako su primijetili europski istražitelji, bez ikakvih provjera potpisivao svu dokumentaciju koja je stizala u njegov ured tijekom realizacije sporazuma o 3D skeniranju.

Glavna tajnica je, pak, prema sumnjama EPPO-a, parafirala jedan antidatirani ugovor za 3D skeniranje.

Sada kada su im pregledali računala i mobitele europski istražitelji moći će utvrditi kakva je točno bila komunikacija suradnika ministrice kulture s čelnim ljudima Geodetskog fakulteta koji su već pod istragom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare