Doznajemo kako je raskrinkan šef lovačkog učilišta: Odao ga je jedan poziv

Crna kronika 19. sij 202406:55 0 komentara
Pixabay

Pratimo detalje afere s lovačkim dozvolama zbog kojih je pod istragom završila čak 41 osoba. Za sada je samo Ervin Martinuš, 46-godišnji vlasnik učilišta Argali iz Zagorja završio u istražnom zatvoru.

On je, kako je sam izjavio istražiteljima tijekom ispitivanja, uvjeren da su ga prijavili čelni ljudi Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) koji žele imati monopol nad izdavanjem lovačkih dozvola. Iz HLS-a poručuju kako to nije istina.

Upao u tajne mjere

N1 doznaje da su istražitelji doista počeli provjeravati poslovanje Martinuševog učilišta nakon prijave iz HLS-a, no ključne dokaze pronašli su tajnim mjerama, odnosno porukama koje je Martinuš razmjenjivao s jednim policajcem.

Taj policajac je, doznajemo, bio pod tajnim nadzorom jer se sumnjalo da surađuje s preprodavačima droge. U njegove tajno snimane razgovore u jednom trenutku upao je i Martinuš.

Iz sadržaja tih razgovora i poruka što su ih vlasnik učilišta i policajac razmijenili, istražitelji su zaključili da se u učilištu prodaju lovačka uvjerenja bez polaganja ispita. Te poruke priložili su i među dokazima u ovoj istrazi.

Jednostavna nabava oružja

Već smo javljali da je istragom obuhvaćeno razdoblje od početka 2022. do početka 2023. godine, a sumnja se da su Martinuš i njegovi najbliži suradnici za to vrijeme nezakonito zaradili nešto više od šest tisuća eura. USKOK tvrdi da su naplaćivali izdavanje lovačkih uvjerenja bez da su kandidati za lovce prošli potrebne edukacije. Doduše, Martinuš je nakon uhićenja utvrdio da su sva predavanja uredno odrađena, kao i da su članovi njegove komisije ispitali buduće lovce.

USKOK pak sumnja da su kandidati među kojima je bilo najviše nogometaša, poduzetnika, vlasnika OPG-a, kao i par djelatnika ministarstava, samo plaćali od 200 eura do 3.000 kuna, te uvjerenja dobivali bez da su slušali predavanja i položili ispite. Dio novca, tvrdi USKOK, Martinuš je uplaćivao na račun učilišta kako bi, sumnja se, prikazao privid urednog poslovanja, dok su ostali dio zadržavali on i njegovi suradnici.

Inače, lovačka uvjerenja izdaju se lovcima i lovočuvarima, a uz pomoć njih može se nabaviti i oružje. Prema informacijama do kojih smo došli upravo je nabavka oružja bio glavni motiv za kupovinu uvjerenja bez polaganja ispita. Nekolicina osumnjičenih, utvrdio je USKOK, doista je i kupila oružje i streljivo s uvjerenjima koja im je izdalo učilište Argali.

Šef učilišta daje ostavku

Poslali smo MUP-u upit što su poduzeli protiv vlasnika ovako nabavljenog oružja. Njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Martinuš će, kako je najavio njegov odvjetnik Vladimir Terešak nakon sudskog ročišta, već sutra podnijeti ostavku na mjesto ravnatelja učilišta. Naime, istražni zatvor određen mu je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali i zbog bojazni da ne bi utjecao na svjedoke. Njih je, prema riječima odvjetnika, predloženo pet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!