Doznajemo koji su fakulteti ove godine najpopularniji među hrvatskim maturantima

Vijesti 31. svi 202211:29 > 11:51
Emica Elvedji / Pixsell

Vinko Filipović iz Nacionalnog centra za vrednovanje obrazovanja za N1 je komentirao provođenje ovogodišnje državne mature.

Filipović je rekao da će se matura u bitnome provoditi na isti način kako je to bilo svih 12 godina koliko se provodi, a da je ove godine novost ta da učenici pišu po novim predmetnim kurikulumima.

Što se tiče uvjeta za polaganje mature, vrijede stroža pravila, a zabranjeno je i unošenje mobilnih telefona s kamerom.

“U pravilu, to se nikad nije ni trebalo događati, ali bila je fleksibilnija varijanta oko mogućnosti unošenja mobitela. Ispiti državne mature su ispiti visokog rizika i želimo apsolutnu tajnost od pakiranja do podjele ispita učenicima u školama. Nacionalni centar je dogovorio mjere i način ponašanja i u prostor pakiranja ispita ne može ući nitko s mobitelom koji ima kameru i time želimo zaštititi tajnost ispita”, rekao je Filipović.

VEZANE VIJESTI

Govoreći o novostima u ovogodišnjoj državnoj maturi, Filipović je rekao da je u odnosu na prethodne tri godine ovo prva nepandemijska i da se ispiti pišu po vremeniku koji je vrijedio prije pandemije. Što se tiče eseja iz Hrvatskog jezika, nisu imali dovoljno vremena u proceduri da ga vrate, ali on će biti obvezan već od 2023. godine. “Najavljujem da će tad ispit državne mature iz Hrvatskog jezika biti na jedinstvenoj razini, a ne na osnovnoj i višoj kao dosad”, rekao je Filipović.

Ipak, učenici ove godine mogu predati prazan papir iz eseja iz Hrvatskog jezika, i to bez posljedica. “Mogu predati prazan papir, ali im preporučam da to ne učine, svaki bod im može biti koristan u ukupnoj ocjeni”, rekao je Filipović.

Kad je u pitanju mentalno zdravlje učenika, po koje je posljedice ostavila i pandemija, Filipović je rekao da su i resorno ministarstvo i Nacionalni centar od ljeta prošle godine svjesni činjenice da bi pandemija, online nastava i sve ostalo moglo ostaviti posljedice. “Omogućeno je učenicima da pišu probne ispite. Ono što sa zadovoljstvom mogu reći, više od 80 posto učenika se vrlo pozitivno izrazilo o toj činjenici i mogli su vidjeti kako to izgleda. Čak 90 posto učenika je reklo da su im probni ispiti dali smjernice na što trebaju obratiti pozornost u preostalim mjesecima do mature”, rekao je Filipović.

Otkrio je i koje fakultete hrvatski maturanti najčešće žele upisati.

“Tradicija je nekoliko godina da su najželjeniji Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, FER, Medicinski fakultet, tradicionalno pravo i ekonomija, psihologija na Filozofskom fakultetu. Možda se kod pojedinih sveučilišta pojavi iznenađenje, ali manje-više to je standardno”, rekao je Filipović.

Maturi će ove godine pristupiti 28.919 pristupnika, dok je 2014. ili 2015. broj pristupnika bio više od 39 tisuća. “Imamo praktički više od 10.000 pristupnika manje, što je odraz negativnih demografskih trendova i bojim se da će se taj trend i nastaviti, samo se nadam ne tom dinamikom”, rekao je Filipović.

Što se tiče djece iz Ukrajine, Filipović je rekao da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Nacionalni centar omogućiti svim učenicima iz Ukrajine da pišu svoju nacionalnu državnu maturu online, “da bi na taj način barem djelomično bili što manje zakinuti za sve nedaće koje su ih snašle”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.