Doznajemo: Ministarstvo turizma nezakonito spriječilo imenovanje šefice važne turističke zajednice

Crna kronika 26. ruj 202319:40 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sada država zbog toga mora gospođi Tajani Rogulji, koja je zbog nepravilne odluke ostala bez posla, nadoknaditi izgubljena primanja.

Zbog nezakonitog poteza Ministarstva turizma pred kraj 2018. kada ga je još vodio HDZ-ov Gari Cappelli, država sada mora platiti gotovo 16,5 tisuća eura, odnosno nešto više od 120 tisuća kuna Tajani Rogulji, direktorici Turističke zajednice Grada Osijeka. Ona je u listopadu 2018. na javnom natječaju izabrana za direktoricu osječke Turističke zajednice, no Ministarstvo turizma odbilo je njezino ime upisati u upisnik turističkih zajednica.

Zbog toga njezin izbor nije do kraja realiziran.

Bez posla zbog greške države

Ostala je bez posla, jer je na staroj poziciji već dala otkaz. Turistički ured u Osijeku nastavio je voditi raniji direktor, a Tajana Rogulja morala je pravdu potražiti na Upravnom sudu.

U pitanju je žena koja je sada već u drugom navratu dobila povjerenje članova turističkog vijeća, no godinu dana morala je pravdu tražiti na sudu. Sada joj, iako presuda još nije pravomoćna, stiže i financijska kompenzacija za neugodnost što ju je proživjela.

Pobijedila je jednoglasno

U tužbi je istaknula kako je Ministarstvo turizma nezakonito osporilo njezin odabir. Iako je dobila osam glasova članova vijeća koje je provodilo natječaj, odnosno pobijedila je jednoglasno, Ministarstvo je zaključilo da nije dokazala većinu glasova.

Zbog toga su ju odbili upisati u upisnik turističkih zajednica. Kako je to bio preduvjet za preuzimanje funkcije Tajana Rogulja ostala je bez fotelje u koju je izabrana.

Međutim, na Upravnom sudu dokazuje da je Ministarstvo donijelo nezakonito rješenje. Presuda je postala pravomoćna u listopadu 2019., dakle godinu dana od natječaja.

Ugovor o radu s Turističkom zajednicom Grada Osijeka na kraju je potpisala u ožujku 2020., iako je s radom trebala početi u studenom 2018. godine.

Općinski sud: Izgubila je zaradu

“Tajana Rogulja je zbog ovakvog postupanja Ministarstva turizma pretrpjela materijalnu štetu u vidu izgubljene zarade budući da je trebala početi s radom u Turističkoj zajednici grada Osijeka najkasnije 20. studenoga 2020. po isteku otkaznog roka u firmi Žito d.o.o. Osijek. Pravomoćnom odlukom Upravnog suda u Osijeku utvrđeno je kako je Ministarstvo turizma nepotpuno i nepravilno utvrdilo činjenično stanje i povrijedilo pravila postupka. To je dovelo do nepravilne primjene zakona na štetu Tajane Rogulje”, navedeno je u nepravomoćnoj presudi.

“Konkretno zbog osporavanja odluke od strane Ministarstva turizma, odnosno dovođenjem u pitanje je li odluka donesena zakonom propisanom većinom glasova prisutnih članova turističkog vijeća dovedeno je u pitanje njezino zasnivanje radnog odnosa”, naveo je Općinski sud u Osijeku u presudi na koju država ima pravo uložiti žalbu.

U presudi se ističe kako Ministarstvo turizma uopće nije imalo ovlast za propitkivanje većine glasova, jer ona nije bila propisana ni Zakonom o upravnim sporovima, niti Pravilnikom o obrascima i načinu vođenja upisnika turističkih zajednica

“Postupak tijela državne uprave, odnosno Ministarstva turizma bilo je nepravilno i nezakonito”, zaključeno je u nepravomoćnoj presudi prema kojoj Republika Hrvatska mora gospođi Rogulji koja je nedavno osvojila drugi mandat na čelu TZ Osijek isplatiti plaće bez kojih je ostala zbog greške Ministarstva turizma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!