Doznajemo što su inspektori otkrili u kampovima na Murteru zbog kojih je USKOK danas pokrenuo akciju

Sanjin Strukic/ Dusko Jaramaz / Pixsell / Ilustracija

Pratimo sve detalje najnovije akcije USKOK-a u kojoj je zbog sumnji u nezakonitu gradnju kampova na otoku Murteru uhićeno pet ljudi. Ranije smo javljali da su među osumnjičenima poduzetnici Zoran Pripuz i Dario Filipi, čije su sumnjive građevinske manevre na Murteru otkrili mediji. Sada su završili i pod USKOK-ovim optužbama.

Za N1 su iz Državnog inspektorata potvrdili da su i oni intervenirali na Murteru. Podsjećamo da se to dogodilo nakon što su mediji javljali o nepravilnostima u gradnji.

Kažu da su inspektori obavili nadzor na Murteru gdje je Dario Filipi izgradio luksuzni kamp. Uz njega i Pripuza u današnjoj akciji uhićene su još tri osobe.

Što je utvrdila inspekcija?

Inspektori su utvrdili niz povreda zakonskih propisa iz nadležnosti građevinske inspekcije, pa je donijeto rješenje o uklanjanju bespravno izgrađenih građevina, navode iz Državnog inspektorata.

“Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je kako investitor nije u propisanom roku postupio po nalogu, pa mu je nakon toga izrečena novčana kazna. Njome se investitora prisiljava na obustavu građenja. Donijeto je i rješenje o izricanju novčane kazne kojom se investitora prisiljava na izvršenje rješenja o uklanjanju, te prekršajni nalog investitoru jer nije postupio po rješenju o uklanjanju. Isto tako podnesene su kaznene prijave”, objašnjavaju iz Državnog inspektorata.

Za N1 potvrđuju i da su zaprimili rješenje Upravnog suda u Splitu kojim je uklanjanje odgođeno do pravomoćnog okončanja upravnog spora pokrenutog povodom tužbe investitora na rješenje o uklanjanju. Međutim, Pripuz je u međuvremenu ipak sam počeo uklanjati nezakonito podignut kamp.

Nepravilnosti i u drugom kampu

U drugom sumnjivom kampu na otoku Murteru, onom što ga je gradio Dario Filipi, inspektori su također utvrdili nepravilnosti.

“Utvrđeno je da su investitori bez izvršne odnosno pravomoćne građevinske dozvole i glavnog projekta izgradili više građevina izvan granica građevinskog područja te unutar obuhvata zaštićene ekološke mreže-Nature 2000. Zato je pokrenut upravni inspekcijski postupak te je doneseno Rješenje o uklanjanju.

“Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je kako ni ovaj investitor nije postupio po Rješenju te su donesena rješenja kojima su izrečene sve tri novčane kazne kojima se investitora prisiljava na izvršenje rješenja o uklanjanju, upravni sporovi su u tijeku. Nadalje podnesena je i kaznena prijava”, doznajemo iz Državnog inspektorata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.