Doznajemo: USKOK bogatiji za luksuzno službeno vozilo. Dobili su na korištenje Audi oduzet dilerima droge

Crna kronika 22. svi 202415:36 0 komentara
Ilustracija/Slavko Midzor/Pixsell/Pixabay

Novi je to pozitivan primjer korištenja imovine koju su kriminalci nezakonito stekli.

Zamjenici ravnateljice USKOK-a nedavno su na sud stigli u luksuznom Audiju crne boje. Uobičajeno smo ih viđali u službenim Opelima pa nam je novo vozilo zapelo za oko.

Sada doznajemo da su ga dobili na korištenje nakon što je oduzeto jednom dileru droge kojeg je policija uhapsila upravo po nalogu USKOK-a.

Oduzimanje imovine kriminalcima

Novi je to, dakle, slučaj da imovina oduzeta osuđenim osobama završava u državnim tijelima na svakodnevnom korištenju.

Prije dvije godine portal Telegram objavio je da vozilo što ga je ranije koristio krijumčar droge koristi ondašnji državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Goran Hanžek, koji je sada savjetnik za obnovu z Gradu Zagrebu.

Njemu je bilo dodijeljeno puno luksuznije vozilo od ovog koje su dobili tužitelji iz USKOK-a. Hanžek je dobio luksuzni Audi Q7 s 268 konjskih snaga, proizveden 2015. godine. Ubrzo nakon Telegramovog otkrića Hanžek je vozilo vratio.

USKOK tražio automobil

Iz USKOK-a su za N1 potvrdili da im je na njihov zahtjev za dodjelu službenog vozila Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine još u srpnju 2022. na korištenje dalo Audi A4.

Radi se, kako su nam pojasnili, o automobilu koji je oduzet u kaznenom predmetu vođenom upravo na temelju USKOK-ove optužnice. U tom slučaju, potvrđuju, okrivljenici su se nagodili, odnosno priznali krivnju, a dio nekretnina i pokretnina za koje su stekli nezakonito, im je oduzet.

Koliko se imovine oduzima?

Oduzimanje nezakonito stečene imovine dio je zakonom propisane procedure, pa se tako u rukama države našao i ovaj Audi A4. To je vozilo, zajedno s ostalom imovinom na temelju izvansudske nagodbe zaključene između okrivljenika i Građansko upravnog odjela Državnog odvjetništva, predano Republici Hrvatskoj.

“U predmetima iz nadležnosti USKOK-a oduzet je veći broj raznih vozila, no ovo je jedini slučaj u kojem je vozilo oduzeto u kaznenom postupku odlukom ministarstva dodijeljeno na korištenje upravo USKOK-u”, pojasnili su za N1 iz USKOK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!