Doznajemo zašto avion, kojeg je presreo MiG, nije odgovarao kontroli leta

Vijesti 09. kol 202317:49 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL / Ilustracija

Avion je ušao u hrvatski zračni prostor bez da je uspostavio kontakt s kontrolom leta, pa je prema NATO standardima alarmirano Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. N1 je provjerio što se točno dogodilo s avionom kojeg je prizemljio hrvatski MiG.

Ministarstvo obrane jučer je priopćilo da je borbeni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 presreo u hrvatskom zračnom prostoru avion koji se nije javljao kontroli leta. Takva situacija zahtjeva reakciju, pa je po nalogu Hrvatske kontrole zračne plovidbe HRZ pred njega poslao MiG-a.

Sve se to, kako doznajemo, događalo u utorak između 17 i 18 sati. Na dostupnim snimkama komunikacije hrvatskih zrakoplovnih vlasti može se čuti da MiG polijeće u presretanje.

NATO procedura

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak”, poručili su iz MORH-a. 

Riječ je o zrakoplovu oznaka N310FW koji se nije javljao na radio vezu, a nakon intervencije HRZ-a sletio je na aerodrom Brezovac kod Bjelovara. U zrakoplovu su bile dvije osobe, a o svemu je, kako je objavio MORH, obaviještena i policija.

Iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske nisu za N1 željeli potvrditi što je točno utvrđeno nakon slijetanja aviona. Uputili su nas na MORH i Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe. Neslužbeno doznajemo da policija nije utvrdila ništa sporno kod dvije osobe koje su se nalazile u letjelici, odnosno da nije bilo potrebe za daljnjim policijskih postupanjem.

Alarmiran MORH

Što se onda točno dogodilo jednomotorcu koji je ušao u hrvatski zračni prostor bilo je iduće pitanje što se nametnulo.

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe za N1 su potvrdili da ovaj avion nije uspostavio dvosmjernu komunikaciju s nadležnom kontrolom zračnog prometa.

“Sukladno propisanim postupcima, Hrvatska kontrola zračne plovidbe obavijestila je MORH, odnosno njegovu Bojnu zračnog motrenja i navođenja. Svi daljnji postupci nisu u nadležnosti Hrvatske kontrole zračne plovidbe”, odgovorila nam je glasnogovornica HKZP-a Marina Halužan.

Dodala je kako je nakon slijetanja na Aerodrom Bjelovar, što je i bila planirana destinacija leta, pilot telefonski kontaktirao Centralni ured preduzletnog informiranja HKZP-a koji se nalazi u Splitu.

Pokvarena radio stanica

“Rekao nam je da nije bio u mogućnosti kontaktirati nadležnu kontrolu zračnog prometa zbog tehničkog kvara na radio stanici”, otkrila je Halužan detalje incidenta koji je jučer uznemirio hrvatski zračni prostor.

Inače, u pitanju je avion tipa Mooney M20K-231 američke proizvodnje. Trenutno je, prema javno dostupnim podacima, u privatnom je vlasništvu i to jedne njemačke tvrtke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!