Doznajemo zašto USKOK ne može uzeti mito koje je Bandiću dao “kralj Adventa”

Crna kronika 11. sij 202406:50 0 komentara
Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu dvojica optuženih u aferi Advent u utorak su sklopila nagodbe s USKOK-om. Budući da su priznali da su mito davali ondašnjem gradonačelniku Zagreba postavlja se pitanje gdje je taj novac.

Kako su kažnjeni zbog mita?

Javili smo da je Zdravko Krajina, nekadašnji Bandićev vozač dobio 10 mjeseci rada za opće dobro, 55.000 eura sporedne novčane kazne, te mu je oduzeto 40.000 kuna nezakonite zarade. U pitanju je postotak od ukupno 400 tisuća kuna mita što ih je, kako je priznao, predao ondašnjem gradonačelniku Milanu Bandiću. Mito mu je nosio godinama kako bi firme koje je predstavljao, kao i firme koje je zastupao poduzetnik Denis Mohenski dobivale atraktivne lokacije na zagrebačkom Adventu.

Mohenski, kojeg su zvali i “kraljem Adventa”, također je sve priznao, te se nagodio s tužiteljstvom. Osuđen je na 11 mjeseci rada za opće dobro, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna od 60.000 eura. Obojica moraju platiti po pet tisuća eura sudskih troškova.

Trećeoptužena u ovoj aferi, Jelena Čeklić koja je bila u gradskom povjerenstvu za dodjelu lokacija na Adventu nije priznala optužbe što joj ih je USKOK stavio na teret. One je, sumnja se, provodila Bandićeve naloge za dodjelu lokacija što ih je on odobravao u zamjenu za mito.

Priznali mito za Bandića, ali…

Iako su dakle dvojica ključnih aktera ove afere priznali da su podmićivali Bandića to će ostati samo zapis na papiru. Osim što je Bandić preminuo pa postupak protiv njega nije moguć, USKOK je, doznajemo, utvrdio da iza njega nije ostala nikakva imovina.

Naime, da je njegova obitelj naslijedila ono što je stekao novcima koje je dobio kao mito USKOK bi mogao tražiti da im se to oduzme. Istražitelji su u međuvremenu provjerili stanje Bandićeve imovine, te su utvrdili kako u trenutku smrti više nije bio vlasnik gotovo ničega.

Na njegovo ime ostali su upisani samo stan u Zagrebu i vikendica u Slavagori, no njih je, što je također utvrđeno, stekao puno prije nego su mu Krajina i Mohenski počeli plaćati mito za lokacije na zagrebačkom Adventu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!