Dragičević o novoj knjizi “Nesigurni”: Trebamo odbaciti voodoo self-help i okrenuti se jedni drugima

Vijesti 18. pro 202311:26

Naklada Ljevak predstavit će knjigu ‘Nesigurni’ urednice vanjske politike N1 televizije i naše kolumnistice Ivane Dragičević, u utorak, 19. prosinca (19 sati) u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Lauba.

Knjigu će predstaviti: Boštjan Videmšek, novinar; Irena Frlan Gašparović, novinarka; Antonija Petričušić, profesorica na Pravnom fakultetu; Marijana Grbeša-Zenzerović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti i Marko Drobnjaković, fotograf, a moderator je Dragan Nikolić.

Naklada Ljevak

Knjiga Nesigurni naslanja se na prvijenac autorice Ivane Dragičević Nejednaki, kao jedno od rijetkih publicističkih djela u Hrvatskoj koja se hvataju ukoštac s gorućim problemima današnjice.

“Nejednakost i nesigurnost dvije su ključne teme današnjeg svijeta. Svi znamo čemu svjedočimo posljednjih 10 godina, financijska kriza, izbjeglička kriza, rat na Bliskom istoku, rat u Ukrajini… Svijet se mijenja. To su sve veliki procesi u kojima mi mali ljudi, u našim malim životima, ponekad ne znamo kako se snaći”, rekla je Ivana Dragičević jutros u razgovoru za Novi dan.

“Priča o sigurnosti i nesigurnosti je nešto što će nas vjerojatno zanimati u sljedećim desteljećima i nisam sigurna da ćemo za našeg života dočekati neka bolja i vedrija vremena”, dodaje.

Trebamo se okrenuti jedni drugima

Dragičević je objasnila zašto je podnaslov knjige ‘Self-help za današnji svijet’.

“Jer smo preplavljeni danas. Svi radimo palcima, skrolamo, samopomoć ova, ona, tabletica… Mislim da smo nama kao ljudima samopomoć mi. Mi jedni drugima kao čovječanstvo. Pitanje je nedostatak povjerenja, u medije, institucije, zdravstvo, školstvo… To je suština današnje nesigurnosti i upravo o tome piše ova knjiga, da trebamo možda odbaciti taj voodoo self-help i okrenuti se jedni drugima, pružiti ruke i graditi povjerenje.”

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok