Drastičan rast cijena režija: “Županije to vlastitim sredstvima ne mogu platiti”

Vijesti 12. srp 202214:14 > 14:35 0 komentara
N1

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar govorio je za N1 Studio uživo o poskupljenju cijena režija.

Krapinsko-zagorska županija već niz godina ima objedinjenu nabavu za 46 objekata koji su vezani za obrazovanje i zdravstvo te su u tom periodu za plin izdvajali 15 milijuna kuna. Ponudu koju su sada dobili je 78 milijuna kuna, samo jedan distrubuter se javio na natječaj, rekao je Kolar.

vezan vijest

“To je nešto što županije kroz vlastita sredstva ne mogu platiti i nadoknaditi. Decentralizirana sredstva nisu dovoljna za to. U zdravstvu je još gora situacija jer se režije plaćaju iz limita koji nije dovoljan ni za plaće zaposlenika. Opet smo u problemu, ovaj rebalans proračuna rađen je da ministar Marić dvije, tri milijarde usisa u resor zdravstva da plati stare dugove, ali ništa se ne mijenja jer se dugovi i dalje gomilju”, ističe.

Kaže kako je nevjerojatno da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pozitivno posluje, a sve ostale zdravstvene ustanove posluju negativno.

Navodi da su poništili natječaj za plin s obzirom na to da ga Zakon o fiskalnoj odgovornosti sprječava da potpiše takvu vrstu ugovora za koji nema osigurana sredstva. Dodaje da je premijeru Andreju Plenkoviću na sjednici Vlade predložio da se HEP kao državna tvrtka mora javiti na natječaje koje raspisuju županije za bolnice i škole s cijenom 310 ili 320 posto, a ne da na tržištu dobivaju povećanje za 516 posto.

“Nećemo moći osigurati tu isporuku ako Vlada neće ponovo ići u rebalans proračuna te kroz decentralizirana sredstva povećati taj iznos da se troškovi pokriju. Ni Vladi ne bi smjelo biti svejedno koliko će biti povećanje. Bilo bi logično da kad bilo koja županije raspiše natječaj da svi dobiju istu cijenu plina i struje te da ne bude privatni distributer već državna tvrtka koja će povisiti cijenu minimalno od onog što je na svjetskom tržištu. To je bio moj konkretan prijedlog”, rekao je.

Sutra će, kako dodaje, ponovo raspisati natječaj, te se nadaju da će se HEP javiti na taj natječaj.

Smatra da će se za bilo koje povećanje morati povećati i decentralizirana sredstva. Već bi sada Vlada morala raditi neku strategiju jer s obzirom na stanje u Ukrajini, kako kaže, ne piše nam se dobro na jesen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!