Drinić i Pecnik: Politička ponuda u Osijeku nije nešto atraktivna

Vijesti 23. ožu 202117:23 0 komentara
N1

Osječki novinar Saša Drinić i kolumnist Novog lista i politički analitičar Jaroslav Pecnik gostovali su u Newsroomu gdje su kroz cijelu emisiju komenatirali lokalne izbore i rezultate istraživanja koje je za N1 provela agencija MASMI o izborima u Osijeku.

“Osijek je već više godina grad slučaj. Pitanje je hoće li se okrenuti budućnosti. Politička ponuda nije nešto atraktivna”, rekao je Jaroslav Pecnik.

“Najzanimljivije mi se čini to da prvi put u utrku ne ide netko tko je već bio na dužnosti. Ovo može biti povijesna činjenica, prvi put u Osijeku može doći nova energija”, dodao je Saša Drinić.

Nova lica na sceni

Prema anketi N1 televizije Ivan Radić ima realnu priliku postati prvi HDZ-ov gradonačelnik Osijeka. U kampanju ulazi s 32,4% podrške, odnosno prednosti od gotovo 10%.

VEZANE VIJESTI

“Mladi lav HDZ-a jest, ali u ovom slučaju je drugačiji od ostalih po tome što smo mi proteklih godinu-dvije bili spremni da će Ivan Radić biti kandidat HDZ-a što kod drugih stranaka nije bio slučaj. Vjerujem da je velika većina Osječana ostala iznenađena kandidatom SDP-a jer dosad nije bio poznat. Radić je mlada snaga i mislim da će osim tradicionalnih glasača privući i dosta neodlučnih”, komentirao je Drinić i dodao:

“Godine mu mogu biti prednost, nije uprljan političkim situacijama. Nedostatak je to što mi se čini da u javnosti još mora ojačati svoju osobnost, ne oslanjati se na doajene HDZ-a. On ima veliku priliku izgraditi se kao bitna politička figura u gradu.”

Pecnik je Radića komentirao: “Prema anketama čini se da može postati gradonačelnik. Ovo je tek početak, favorita nema. Stranka je popularnija nego on. Lider mora biti jači od stranke, onda to ide kako spada. No, ovo su tek početne analize.”

Radić je dosad u političkim krugovima najprepoznatljiviji, istaknuo je Drinić.

Pecnik je dodao da su najvjerojatnija solucija za drugi krug Radić i Goran Kušec, SDP-ov kandidat koji se u anketama našao na drugom mjestu sa 23,2%.

Uspjeh stranaka u Osijeku

Komentirajući generalno uspjeh stranaka u Osijeku, a prema istraživanju provedenom za N1 HDZ je na pravom mjestu sa 35,5% glasova, Pecnik je rekao:

VEZANE VIJESTI

“Ako gledate povijesno, u Osijeku HDZ nikad nije bio na vlasti, no stvari se mijenjaju. Skoro sve stranke su se mijenjale na vlasti i nisu se nešto pokazale. Sad je situacija da taj Radić kao mladi čovjek privuče birače.  Mislim da građanima prva opcija ne bi bio HDZ.”

“Zanimljivo je da Osječanke biraju Vladimira Šiljagića. Njegov šarm promatram kao politički šarm, u nekom segmentu postoji i ne čudi me. Velik postotak će glasati za Šišljagića, oni su vjerojatno slušali da je on bio i župan, da je dugo u politici neovisno o opciji. Politička opcija u kojoj je bio nije konkurentna pa mi se čini da je ovo malo veliki postotak”, dodao je Drinić.

Komentirajući HDSSB Pecnik je dodao: “To je bilo nezakonito dijete HDZ-a i dugo je vladao. Ti prsti se i danas osjećaju. To je zamišljeno da se dala potpora Glavašu i suđenju. Tvrdim da se to suđenje za mog života neće završiti i tu se radi o dealu – ne idem na izbore, moji glasači daju glas vama, a vi ćete napraviti to što ja tražim.”

Berislav Mlinarević, nezavisni kandidat s podrškom Domovinskog pokreta treći je po anketi sa 17,1%. “Mislim da se Mlinarević kao novo lice ne može odmaknuti u percepciji da ga podržava Domovinski pokret i mislim da je to uteg u cijeloj priči s obzirom na to tko je sve u vodstvu te stranke. Mislim da je DP više fokusiran na Zagreb i Vukovar koji su im bitni”, komentirao je Drinić.

Vrkićeva ostavština

O ostavštini aktualnog gradonačalnika Ivice Vrkića Pecnik je rekao:

“Treba netko tko prije svega drži do poštenja, da ima realan plan i da se njega drži. Za razliku od Vrkića koji sve što je obećavao, ništa nije napravio ili skoro ništa. Da dvije godine zna da je bolestan i da ne može raditi i da namjerno imenom sve pokriva, to je nedopustivo.”

“Mogu se složiti s Pecnikom da treba doći netko pošten i ostvariti obećanja koja daje. No, mislim da je gradonačelnik Vrkić napravio ono što je bilo nužno, a to je pomiriti sve strane koje je zaratio HDSSB”, dodao je Drinić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!