Država nema plan gdje smjestiti više od 60 stradalnika u potresu: “Imamo razumijevanje za naše sugrađane, ali…”

Vijesti 12. stu 202314:05 0 komentara
Boris Scitar / PIXSELL

Trenutno je u Hostelu Arena 146 korisnika, 67 ih nema pravo na obnovu.

Iz ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za N1 kažu da trenutno vrše stambeno zbrinjavanje građana. I to putem državnih nekretnina osigurali su 125 stanova na području grada Zagreba, od čega su 102 uređena odnosno adaptirania, sanirana i potpuno opremljena.

Privremeno će se stanare tako iz hostela zbrinuti u državne stanove do trajnih obnova. Od 102 stana 50 ih je već useljeno. U državnim stanovima stanari su oslobođeni plaćanja najma, a odlukom Vlade osigurano im je financiranje režijskih troškova. Kućanstva s 1 članom imaju pravo na 100 eura, a svaki dodatni član još 20 eura. Plan ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je do 31. prosinca 2023. osigurati smještaj svima koji su sada u hostelu Arena.

“Taj rok ne mora biti fiksan. Imamo apsolutno razumijevanje za naše sugrađane i do kraja mjeseca bi to trebalo biti završeno, ali nećemo naravno nikoga tjerati na ništa, prisiljavati, a kamoli izbacivati iz hostela”, rekao je državni tajnik u resornom ministarstvu za N1 Domagoj Orlić.

Ističe kako se za 67 od 146 stanara u hostelu mora pobrinuti jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju grad Zagreb i nadležne ustanove socijalne srbi ukoliko za takvu vrstu smještaja postoje socijalni kriteriji.

“Mi nemamo pravnih temelja za njihovo zbrinjavanje. Zakon o obnovi je propisao način privremenog smještaja i to je u nadležnosti našeg ministarstva”, objasnio je državni tajnik.

Podsjetimo, Zagrepčani koji su ostali bez svojih domova u potresu, i koji su već više od tri godine u Hostel Areni, dobili su telefonske obavijesti da se moraju iseliti do ponedjeljka. Sinoć je uprava hostela na ulaza zalijepila obavijest da ta odluka stupa na snagu 1. prosinca 2023.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!