Država osigurava novih 17.000 mjesta gradnjom ili obnovom 259 vrtića

Vijesti 19. lis 202214:47 0 komentara
N1/Ilustracija

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu da će država financirati izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje ukupno 259 dječjih vrtića, u što će uložiti 1,28 milijardi kuna, a čime će se osigurati novih 17.000 mjesta u vrtićima.

Plenković je to istaknuo predstavljajući s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom u NSK rezultate poziva u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova) raspisanog krajem travnja.

Naglasio je da je riječ o dosad najvećem ulaganju u povijesti u vrtiće kojim će se osigurati dodatna mjesta za više od 17.000 djece.

Sve općine i gradovi koji se u ovom pozivu nisu stigli prijaviti ili nisu uspješno prošli procjenu, imaju mogućnost prijave na drugi poziv koji će biti objavljen do kraja godine, a za što je osigurano još 340 milijuna kuna.

“Ukupno će biti izdvojeno 1,6 milijardi kuna za predškolski odgoj i 22.500 novih mjesta u vrtićima”, najavio je premijer. Na taj način, dodao je, 90 posto naših najmlađih će dobiti mjesto u vrtiću. “Kad se sve to zbroji ukupno ulaganje bit će 3,62 milijarde kuna u razdoblju od 2016. do 2026.”, rekao je.

Ministar Fuchs rekao je da je pozivom dodijeljeno 1,28 milijardi kuna, od čega za izgradnju 848,1 milijuna kuna, dogradnju ili nadogradnju 364,9 milijuna  kuna, rekonstrukciju 58,8 milijuna kuna te adaptaciju 8,6 milijuna kuna.

Projekte je prijavilo 126 općina, 76 gradova i jedna županija.

VEZANA VIJEST

Općine i gradovi s područja svih županija prijavili su projekte za povećanje kapaciteta u predškolskim ustanovama na svome području. Najviše sredstva potraživano je i odobreno u Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Osječko-baranjskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Temeljem pristiglih i odobrenih prijava, država će financirati izgradnju 123 nova vrtića, dogradnju 98 vrtića, rekonstrukciju i opremanje postojećih 29 građevina druge namjene u cilju pretvaranja u vrtićke kapacitete te adaptirati i opremiti devet postojećih dječjih vrtića.

Ministar Fuchs rekao je da će se ovime smanjiti udio općina/gradova koje nemaju niti jedan vrtić.

Iako je financiranje ranog predškolskog odgoja i obrazovanja u cijelosti u nadležnosti jedinica lokalne samouprave – općina, gradova i županija –  pokazala se, kaže, potrebnim intervencija središnje države kako bi se ukinule nejednakosti u pristupu djece RPOO zbog manjka fiskalnih kapaciteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!