“Država treba pomoći osobama koje se bave prostitucijom”

Vijesti 06. ruj 202112:52 > 15:05 0 komentara
N1

Članak u Slobodnoj Dalmaciji o psihologinji Centra za socijalnu skrb koja je u prošlosti prekršajno prijavljena za prostituciju izazvao je žestoke kritike. O konkretnoj situaciji i regulaciji problema prostitucije u N1 Studiju uživo govorila je Ivana Radačić, znanstvenica s Instituta Ivo Pilar i članica radne skupine UN-a o diskriminaciji žena.

Radačić je istaknula da je problematično da se piše o prekršajnoj osuđivanosti kad je nastupio protek rehabilitacije, o čemu je novinar bio obaviješten. “To je kršenje zakona”, kaže i dodaje:

VEZANE VIJESTI

“Problematična je i motivacija da se prokaže sustav koji je dozvolio da se zaposli osoba koja ima prekršajno-pravnu osudu u prošlosti zbog prostitucije, kao i prijedlozi da bi se njima trebalo ograničavati zapošljavanje u pojedinim sektorima. Sve je to protivno ljudskim pravima.”

“Država bi trebala imati javne politike o prostituciji”

Kaže da bi države trebale pomoći osobama koje se bave prostitucijom ili žele izaći iz toga. “Države bi trebale imati programe kojima se potiče zapošljavanje, a kod nas se išlo time da se osudi to što se osoba zaposlila”, komentirala je.

Navodi kako vlada diskurs da se o tome piše kao o propustu: “Nema nikakvog propusta. Država bi trebala imati javne politike o prostituciji, dosigurati podršku pomoć i sustav izlaska. Kod nas imamo prekršajno-pravno kažnjavanje tih osoba, sada bi ih i stigmatizirali i marginalizirali, a već smo problematični jer ih kažnjavamo”, govori.

Istraživanje Regulacija prostitucije u Hrvatskoj, koje financira Hrvatska zaklada za znanost, poklazalo je da su 96 posto okrivljenih bile žene, a većina ih to radi iz nužde: “Ako se njih kriminalizira, radi se o diskriminaciji žena. To smatra naša radna skupina.”

VEZANE VIJESTI

“Iz svakog iskustva rastemo i učimo. Ako je netko na pozicije marginalizacije, može biti samo u plusu da pomaže drugim osobama u sustavu socijalne skrbi koje su i same u takvoj poziciji”, pojašnjava ova pravnica.

Po pitanju regulacije problema prostitucije, u Europi i svijetu ne postoji konsenzus – neki se zalažu za legalizaciju, a neki za kažnjavanje klijenata.

“Međunarodno pravo inzistira na tome da se takve osobe ne kažnjavaju. Većina ih je u tome iz nužde. Dapače, mora im se pružiti podrška i mogućnost zapošljavanja”, istaknula je.

“Teško je zaštititi osobe koje se bave prostitucijom kad su meta zakona”

Naš zakon koji zabranjuje prostituciju donesen je 1977. godine, a prema njemu se kažnjavaju osobe koje se odaju prostituciji. Radačić navodi da je problematičan dio s “odavanjem prostituciji” te da su prakse policije i sudova različite.

“Teško je zaštititi osobe koje se bave prostitucijom kad su one meta zakona. Ne može u 21. stoljeću ostati na kažnjavanju žena, to je kršenje ljudskih prava”, rekla je.

Poručuje da bi trebalo razgovarati o politikama prostitucije, a ne o ispovijestima, senzacionalizmu ili moraliziranju, kakvo do članka u Slobodnoj Dalmaciji nismo ni vidjeli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!