Država u državi: Povijest krađe u INA-i

Vijesti 29. kol 202220:11 0 komentara
Borna Filic/PIXSELL

Snimka na kojoj se na papiriću određuje 10 milijuna eura za upravljačka prava u INA-i, zbog čega je bivši premijer Ivo Sanader i pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, a šef MOL-a Zsolt Hernadi na dvije, urezala se u sjećanje hrvatskoj javnosti. No, to je bio samo vrhunac afera u kojima se čerupala INA.

Strateška tvrtka vezana je uz politiku. Na njezinom čelu i u Nadzornom odboru sjedila su četiri bivša premijera i niz ministara.

Jedan od njih, Davor Štern, kaže kako bi s pričom o odgovornosti Vlade počeo u 2003. godini. “Kasnije se događalo sve ovo što ptice na granama znaju”, kaže Štern.

MOL je 2003. krenuo s 25 posto dionica INA-e, danas ima većinski udio i upravljačka prava. To je ostvario kupnjom sedam posto dionica iz Fonda hrvatskih branitelja uz blagoslov tadašnje HDZ-ove vlasti. Ostatak je pribavio kroz kupnju dionica radnika i građana. No, preuzimanje INA-e nije označilo ni početak ni kraj malverzacija u naftnoj kompaniji. Tako i dalje nije jasno zašto INA prodaje 74 milijuna dolara vrijedna polja Bijele noći u Sibiru 2002. Posredno, njihov vlasnik postaje Mihail Gucerijev koji je par godina kasnije svjedočio u korist Ive Sanadera.

U subotu uhićenog Damira Škugora sumnjičilo se još 2007. da je oštetio INA-u za 20 milijuna eura u plinskom biznisu. Ništa se nije dogodilo. Nekoliko godina prije ipak jest.

“U vijeme kada sam bio predsjednik NO-a, Uprava je ipak kontrolirala i velike kupce i nabavu nafte i plina, sjećam se da je NO s obzirom na sumnjive radnje oko nabavke nafte angažirao međunarodnog stručnjaka, provjerio, utvrdio nepravilnosti i sankcionirali smo jednog člana uprave”, govori bivši ministar Slavko Linić.

U godinama koje slijede INA je nekoliko puta bila na meti istražitelja. Krajem 2008. kada je izgubila 1,5 milijardi kuna na nabavci nafte iz inozemstva. Ponovno kada je USKOK provjeravao navode da je MOL preko svojih sestrinskih firmi naftu namijenjenu INA-i preplaćivao i time povećavao dobit svoje firme MOL Trade. Istrage nisu dale rezultata.

Linić kaže kako “to pokazuje da su veliki propusti učinjeni na strani Uprave”.

MOL je htio preuzeti upravljačka prava i prije otkupa dionica kada je Podravci posudio novac koji im Podravka može vratiti u dionicama INA-e koje nije posjedovala u tom trenutku. Operaciju je zaustavila afera Spice čiji je dio i MOL-ova pozajmica.

Javna je tajna još od vremena socijalizma da su pojedini radnici INA-e na benzinskim postajama bili mali bogataši, plaćalo se da se dođe prije na red u rafineriji na utovar. Na dvostruko plaćanje prijevoza sirovine upozoravala je i zviždačica Vesna Balenović. I tako smo došli do pljačke stoljeća u režiji direktora plinskog biznisa.

“Mislim da bi INA sada trebala biti predmet vrlo duboke revizije koja će puno koštati i dugo trajati, ali jednom tome treba stati na kraj. Da se jedna takva kompanija može oštetiti i da s to sazna preko Porezne, svaka im čast na odrađenom poslu, dobro su reagirali, a i sve skupa to navodi na misao da se s INA-om loše upravlja”, govori Štern.

Jedan od razloga zašto se očito kriminal uspio toliko dugo skrivati u INA-i jest činjenica da ta tvrtka ima odlične financijske rezultate. Valjda im je zato i promaknula ova jedna milijarda. Ili je nisu ni htjeli vidjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram