Državna revizija pisala zastupnicima: Zaštitite nas od Vlade!

Vijesti 07. srp 202319:59 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici Mosta priopćili su u petak da su od glavnog državnog revizora zaprimili molbu za zaštitu neovisnosti Državnog ureda za reviziju, zbog prijedloga zakona kojima se, ističu, državna revizija financijski, funkcionalno i operativno stavlja pod nadzor izvršne vlasti.

Kako stoji u priopćenju Mosta, riječ je o prijedlozima Zakona o državnoj službi i javnim službama i Zakona o državnim službenicima.

“Državna revizija je ona koja ocjenjuje izvršenje državnog proračuna, obavlja reviziju financijskih izvještaja i poslovanja subjekata revizije utvrđenih zakonima, provjerava usklađenosti njihova poslovanja s mjerodavnim propisima, ocjenjuje ekonomičnost, djelotvornost i svrsishodnost upravljanja javnim sredstvima, daje naloge i preporuke te prati njihovu provedbu radi otklanjanja nepravilnosti i unaprjeđenja poslovanja”, ističe se.

“Dakle, državna revizija nadzire trošenje javnog novca. Navedeno jasno pokazuje da je ovoj Vladi neskriveni cilj netransparentno trošenje javnih sredstava i kontrola svih onih koji pokušaju ukazati na nepravilnosti u potrošnji našeg novca”, dodaje se.

Po riječima saborske zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić, na udaru ove Vlade našle su i znanstvene i obrazovne ustanove, kroz mnoge zakonske odredbe isključuje se Sabor, a na njegovo mjesto stavlja Vlada, dok se upravljanje prostorom i pomorskim dobrom omogućava interesnim lobističkim strukturama u čiju se korist mijenjaju zakoni RH.

“Čovjek se ne može ne zapitati u kakvoj to državi živimo, kada glavni državni revizor mora tražiti zaštitu saborskih zastupnika, kojima je i samima oduzeta ustavom zagarantirana parlamentarna moć, da bi služili kao korektiv aktualne vlasti”, poručila je.

Rekla je i kako je činjenica da Andrej Plenković želi podvrgnuti državnu reviziju sebi, nakon aktualne plinske afere i problema s izborom ravnatelja VSOA-e, “još jedan dokaz nedvosmislenog pokušaja pokoravanja svih autonomnih institucija u RH kojem se treba oštro suprotstaviti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare