Državni tajnik opovrgnuo Tomaševićeva opravdanja o podizanju cijena vode

Vijesti 04. ožu 202318:45 0 komentara
N1

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Mario Šiljeg, u Dnevniku N1 televizije govorio je o razlozima zbog kojeg je ministarstvo srušilo odluku zagrebačke vlasti o podizanju cijene vode u Zagrebu.

Šiljeg kaže kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije srušilo odluku gradonačelnika Tomislava Tomaševića o podizanju cijena vode. “To je napravilo Vijeće za vodne usluge. To je neovisni regulator u području vodnog gospodarstva i na svojoj redovitoj sjednici je utvrdio da kod dva zakona imamo propuste kod donošenja ove odluke”, kaže Šiljeg te je objasnio da po prvoj osnovi Grad nije objavio koje će dijelove vodovodne mreže obnoviti, a po drugoj da je prekršio proceduru je Zakon o financiranju vodnog gospodarstva koji jasno govori koje sve stvari se pri donošenju odluke o poskupljenju moraju uskladiti sa zakonom i palnskim dokumentom o izgradnji vodovodne mreže.

Gradonačelnik Tomašević se prilikom poskupljenja pozivao na projekt Zagreb, koji se dijelom financira iz fondova EU. Šiljeg je istaknuo kako je Vladi RH jako bitno da se taj projekt ostvari u svojoj cjelokupnoj vrijednosti i obimu izvođenja radova jer je Zagreb većinski isporučitelj pitkih voda i većinski proizvođač u RH. Rekao je kako je Hrvatska tijekom pregovora o pristupanju u EU potpisala određena prijelazna razdoblja u kojima će osigurati infrastrukturu i advekatno pročišćavanje otpadnih voda.

“Ako mi Zagreb ne riješimo kao država doći ćemo u velike probleme u budućim financisjkim perspektivama ne samo u smislu primanja europskih novaca, već i u smislu paćanja penala”, rekao je Šiljeg i ponovno istaknuo da ako je ikome u interesu da se projekt Zagreb završi onda je to Ministarstvu gospodarstva koje je nadležno za komunalnu infrastrukturu.

Rekao je kako je svima u interesu da se što prije ostvare uvjeti za prijavu na taj projekt koji je vrijedan 240 milijuna eura. Rekao je da taj projekt obuhvaća izgradnju i obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže.

“Projekt nam je užasno bitan za ostvarivanje svih vodokomunalnih direktiva koje smo potpisali i koje smo usuglasili provesti u Hrvatskoj”, rekao je Šiljeg i dodao je da je ovaj projekt, zbog broja ljudi koji su priključeni na vodovodnu mrežu u Zagrebu trebao napraviti do 2018. godine.

na pitanje hoće li projekt još kasniti, Šiljeg odgovara: “Projekt je veoma složen. Treba ispuniti nekoliko uvjeta da bi bio odobren za sufinanciranje. Prvi su imovinsko pravni odnosi koji moraju biti ispunjeni u iznosu u ne manjem od 90 posto oko kojih ima jako puno posla. Druga je studija izvodljivosti. Rok je konac ove godine, okolišna dokumentacija mora biti riješana i odnos sa zagrebačkim otpadnim vodama”.

Nisu zadovolji suradnjom sa Gradom po pitanju projekta Zagreb

Šiljeg kaže kako je ovo kontuirani proces kojeg želimo ubrzati. Kaže da nema nikakvog šuma u komunikaciji između ministarstva i partnera na projektu. Naglašava kako komuniciraju i surađuju na drugim projektima odlično.

Na pitanje je li Grad Zagreb na ovom primjeru pokazao nesposobnost da izgura te projekte do kraja, Šiljeg kaže da situacija u proteklih godinu dvije dana, koliko traju pripreme za prijavu na ovaj projekt nije zadovoljavajuća. “Očekujemo znatno ubrzanje, proširenje i pojačanje gradskih i Holdingovih kapaciteta upravo u smislu što brže prijave ovog projekta”, kaže Šiljeg.

Šiljeg kaže da 70 posto projekta plaća Europska unija, a 30 posto sredstava koji se nacionalano trebaju osigurati raspodjeljuju na poprilično jednakim dijelovima. “Oko 10 posto će osigurati Ministarstvo gospodarstva, oko 10 posto Hrvatske vode i oko 10 posto Zagreb”, rekao je Šiljeg i opovrgnuo Tomaševićeva obrazloženja da je zbog plaćanja trećine projekta Grad Zagreb morao dignuti cijenu vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!