Državni tajnik: U nove biznise neće moći dužnici prema državi ili radnicima

Vijesti 29. ruj 202313:53 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović rekao je u petak da izmjenama zakona o sudskom registru te trgovačkim društvima žele spriječiti one koji ne plaćaju obaveze prema državi i radnicima da idu u nove biznise.

Martinović je time u objedinjenoj raspravi o izmjenama dvaju zakona odgovorio HDZ-ovoj Ljubici Lukačić koju je zanimalo na koji način će se onemogućiti višestruko osnivanje trgovačkih društava onim osobama koje imaju dugovanja prema državi ili radnicima.

Državni tajnik je pojasnio da će prema prijedlogu Porezna uprava biti dužna na zahtjev registarskog suda elektroničkim putem dostaviti potvrdu o osobama koje imaju nepodmirenih dugovanja na osnovi javnih davanja.

“Ovo je veliki korak naprijed, ali spretni ljudi će vjerojatno tražiti opet način da nešto izigraju. Ovim smo formalno zatvorili ta vrata”, poručio je, dodavši da se ranije kod javnog bilježnika moglo dati izjavu o nepostojanju duga, ali to nitko nije provjeravao.

Martinović je, na upit Daniela Spajića (Domovinski pokret) koliko se puta sastala radna skupina između dvaju čitanja zakona, rekao da ne zna. Poručio je kako su konačni prijedlozi zakona “dobri proizvodi” te se donose da bi se naše zakonodavstvo prilagodilo europskim zakonima kako bi poboljšalo funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU i ostvarivanja slobode poslovnog nastana.

Istaknuo je i da je novina Zakona o sudskom registru odredba prema kojoj osnivači trgovačkih društava ne mogu biti osobe koja imaju dugovanja po osnovi poreza i doprinosa te za neto plaće radnicima.

Navodeći kako će Socijaldemokrati podržati predložene zakone, Vesna Nađ podsjetila je da je osnovni Zakon o sudskom registru stupio na snagu još davne 1995. a nakon njega je bilo još 13 njegovih izmjena.

Pozdravila je zakonsku promjenu koja implementira digitalizaciju u komunikaciji sudova i javne uprave što će, smatra, konačno spasiti poduzetnike da idu “od vrata do vrata” u Ministarstvu financija i Porezne uprave, a da bi pribavili potvrde.

Nađ smatra da bi inspekcija rada Državnog inspektorata trebala i kažnjavati poslodavce koji ne prijavljuju radnike, posebice strane i ne isplaćuju prekovremeni rad ili plaće u punom iznosu, poručivši da ni takvi poslodavci ne bi trebali moći osnivati nova trgovačka društva.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) upozorio je da će izmjene zakona dovesti do nejednakog pravnog položaja u poduzetništvu i širom otvoriti ‘vrata’ ocjeni ustavnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!