Državno odvjetništvo ponovno povuklo optužnicu u slučaju Agrokor

Ekonomija 12. sij 202415:29 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Odluka Vrhovnog suda RH koji je odbio zahtjev za zaštitu zakonitosti kojim je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek tražila vraćanje financijskog vještačenja u aferi Agrokor u sudski spis za obranu je očekivana. U međuvremenu je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odlučilo povući optužnicu.

Tužiteljstvo se na taj potez odlučilo kako bi, tvrde, bolje razjasnili optužnicu. No, zapravo moraju odlučiti što će sada kada nemaju financijskog vještačenja protiv Ivice Todorića i ostalih optuženika.

Očekivana odluka Vrhovnog suda

“Odluka Vrhovnog suda očekivana je u svojoj suštini”, rekao nam je kratko odvjetnik Anto Nobilo, koji brani Pirušku Canjugu, nekadašnju članicu Uprave Agrokora.

Vrhovni sud RH zaključio je da je vještačenje moralo biti proglašeno nezakonitim dokazom budući da su ga radili vještaci koji su surađivali s Agrokorom. Iako je DORH tvrdio da nisu bili zaposlenici Agrokora, pa se stoga njihova objektivnost ne treba dovoditi u pitanje, Vrhovni sud RH ipak je zauzeo stav kao i niži sudovi – već sama poslovna suradnja s Agrokorom vještacima dovodi u pitanje neovisnost.

Riječ je, kako smo već javljali, o vještacima iz KPMG-a Hrvatska koji su analizirali poslovnu dokumentaciju Agrokora, a Ismet Kamal, iz KPMG-a Poljska napisao je zaključak. “Iznenađuje me, doduše, brzina kojom je ovaj slučaj riješen”, dodao je Nobilo.

Što još može učiniti tužiteljstvo?

Odvjetnica Dubravka Krklec koja u aferi Agrokor zastupa Mislava Galića pojasnila nam je da županijsko državno odvjetništvo može optužnicu povući što se u konačnici i dogodilo.

“Sud je mogao obustaviti postupak ili odbiti optužbu. U oba slučaja tužiteljstvo bi imalo pravo žalbe. Sada, kada su ju sami povukli nemaju rok za dopunu, osim roka zastare. Da je sud vratio optužnicu na doradu dobili bi rok od, primjerice, pola godine ili godinu”, pojasnila nam je odvjetnica Krklec.

U sudski spis danas je već stigao zahtjev tužiteljstva za povlačenjem optužnice, pa je nastavak sjednice optužnog vijeća koji je bio zakazan za ponedjeljak odgođen. To je već drugi put u ovom slučaju da tužiteljstvo povlači optužnicu. Prvi puta napravili su to nakon uhićenja jedne od tužiteljica koja je radila na slučaju Agrokor zbog sumnje da je pomagala Piruški Canjugi.

Iako je obrana već tada ukazivala na problematično vještačenje, tužiteljstvo nije učinilo ništa da ga ispravi, već je takva dokaz, za koji sada svi sudovi kažu da je nezakonit, ostavilo u sudskom spisu. Izvjesno je da bi sada moglo biti naloženo novo vještačenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!