DSV za N1: Odluka o stegovnom postupku protiv Dobronića tek nakon izbora za VS

Vijesti 14. ruj 202112:57 2 komentara
N1

Iz Državnog sudbenog vijeća odgovorili su na upit N1 oko stegovnog postupka protiv Radovana Dobronića, suca Trgovačkog suda i kandidata predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda.

“Pred državnim sudbenim vijećem protiv suca Radovana Dobronića 1. listopada 2020., pokrenut je stegovni postupak zbog stegovnog djela neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1., u svezi sa stavkom 3. točka 3. istog članka Zakona o Državnom sudbenom vijeću, zbog osnovane sumnje da je sudac u jednogodišnjem razdoblju, bez opravdanog razloga, donio manje od 80% odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca (ispunio je 71,72% norme), a navedeni postupak je u tijeku. Državno sudbeno vijeće godišnje ima veći broj stegovnih predmeta u radu zbog neispunjenja Okvirnih mjerila za rad sudaca (norme) i njih se rješava redoslijedom zaprimanja. U razdoblju od 2016. do danas pokrenuto je 27 stegovnih postupaka zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti (neispunjavanja Okvirnih mjerila za rad sudaca), od čega je u 18 predmeta postupak završen i sucima izrečena stegovna kazna, u jednom predmetu postupak je obustavljen jer je sudac razriješen sudačke dužnosti na vlastiti zahtjev, a u 8 predmeta postupak je još uvijek u tijeku.

VEZANE VIJESTI

Prednost pri tome imaju stegovni postupci poput onih protiv osječkih sudaca kojem je dana prednost zbog teških terećenja koja im se stavljaju i suspenzije. Državno sudbeno vijeće u stegovnom postupku protiv suca Dobronića postupat će kad navedeni predmet dođe u rad, po redoslijedu zaprimanja, a što svakako neće biti u periodu imenovanja predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske kako ne bi utjecali na postupak izbora. Nadalje, ne postoji propisana obveza prethodnog obavještavanja niti od strane predsjednika suda, ali po našem saznanju većina predsjednika kolegijalno obavijesti suca da je pokrenut stegovni postupak.

Državnom sudbenom vijeću obratio se Odbor za pravosuđe Hrvatskog sabora dopisom koji je potpisao predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP), tražeći podatke o stegovnom postupku protiv suca Dobronića te su navedenom Odboru jučer dostavljeni traženi podaci, a za što je sudac Dobronić dao suglasnost (članak 19. stavak 4. Poslovnika Državnog sudbenog vijeća). Dakle, Državnom sudbenom vijeću s upitima se nije obratio HDZ.

Zaključno napominjemo da Državno sudbeno vijeće ne blokira izbor predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kao što to pokušavaju plasirati pojedini mediji, s obzirom da je predmetni stegovni psotupak pokrenut 1. listopada 2020., (dakle, prije objave javnog poziva), te kao što je unaprijed navedeno u istom se neće postupati do okončanja postupka imenovanja predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske”, odgovorili su iz DSV-a za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare