Đurđević o Turudiću: Takva bi osoba trebala biti bez mrlje, a ne povezana s kriminalnim miljeom

Vijesti 07. velj 202413:02 3 komentara

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zlata Đurđević, gostovala je u N1 Studiju uživo kod Nine Kljenak gdje je komentirala izbor Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika.

Đurđević ističe kako je Turudić definitivno prekršio kodekds sudačke etike.

“Ako pogledamo kodeks sudačke etike, nedvojbeno je da su te odrebe prekršene. To je trebala upozoriti i Udruga sudaca. Tamo izričito piše da je sudac poziv, a ne zanimanje. On se mora na određeni način ponašati. Ne samo na svojem radnom mjestu, nego i izvan radnog mjesta.”

Tim kodeksom je izričito zabranjeno davanje bilo kakvih službenih ili povjerljivih podataka, poručuje Đuđrević.

“Izričito je zabranjeno kontaktirati s osobama gdje biste vi mogli nanijeti štetu ugledu sudstva. Postoji još dugi niz zabrana koje je on prekršio. Nevjerojatno je i fascinantno da se predsjednik Županijskog suda tajno nalazi s uskočkim optuženikom. Tu se vidi da je privatni život i interes ispred zaštite ugleda i neovisnosti sudstva. Mi možemo sad misliti o čemu su oni razgovarali ili nisu, bitno je da se suci tako ne mogu ponašati.”

Glavni državni odvjetnik bi trebao biti mez mrlje

Đurđević je objasnila koje ovlasti Turudić dobiva na poziciji glavnog državnog odvjetnika.

“On ima ovlasti kontrole nad svakim predmetom unutar državno-odvjetničke organizacije. Može davati upute u svakom konkretnom predmetu, može preuzeti predmet sebi ili dodijeliti nekom drugom državnom odvjetniku na istoj razini ili na višoj razini. Ima ogromne operativne ovlasti, ali bavi se i odgovoran je za organizaciju cjelokupnog pravosuđa.”

Problematična je Turudićeva povezanost s optuženim osobama, ističe Đurđević.

“On je u bliskim odnosima s brojnim osobama koje su optužene od strane USKOK-a i od strane DORH-a, tako da je to jedna nerješiva situacija. Takva osoba bi morala biti bez ikakve mrlje, potpuno neovisna, potpuno objektivna, nikakve veze ne bi trebala imati s kriminalnim miljeom, nikakve veze s okrivljenicima u tim postupcima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare