N1 doznaje: Turudić upao u tajne mjere SOA-e zbog Mamića, sastali su se tri puta

Vijesti 03. velj 202409:28 4 komentara

Još jedan verbalni rat izbio je između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića i to zbog vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Prema saznanjima N1, Ivan Turudić čak se tri puta sastao sa Zdravkom Mamićem dok je ovaj bio pod tajnim mjerama praćenja od strane SOA-e.

Nakon što je Milanović u petak u Dubrovniku kazao da “Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik jer postoje ozbiljne sigurnosne zapreke” te dodao da će pričekati par dana prije nego o tome progovori, reagirao je i premijer. Plenković je potvrdio da je od Milanovića dobio neke informacije, što je ocijenio “poprilično neobičnim”, a vezane za saznanja Sigurnosno-obavještajne agencije o Turudiću.

Plenković je, kako kaže, zatražio “neformalno izvješće SOA-e”. “On se referira na neke tada tajne izvide iz 2015. godine, uvijek je to vezano za pitanje njegovog poznanstva sa Zdravkom Mamićem, nema tu ništa spektakularno, nikakvih posebnih novih saznanja”, tvrdi Plenković.

Kako doznaje Elvir Mešanović, radi se o podatku da je u to vrijeme Ivan Turudić upao u SOA-ine tajne mjere praćenja Zdravka Mamića te da je s njim imao tri kontakta o čemu navodno postoje i klasificirane bilješke.

Utvrđeno je da se Turudić tri puta kratko sastao s Mamićem te da su njihovi razgovori trajali po nekoliko minuta. Navodno ne postoji bilješka niti audio zapis o sadržaju njihovih razgovora.

Unatoč tome Turudić je prošao tri sigurnosne provjere po zakonu 2009., 2014. i 2019. godine, a nova provjera slijedi sada. Pretpostavlja se da SOA nije pronašla ništa sporno u tim razgovorima, odnosno da Turudić nije pogodovao Zdravku Mamiću niti utjecao na njegov predmet.

Iako je uobičajeno da USKOK preko suda traži od policije provođenje tajnih mjera, iz jučerašnjih izjava Plenkovića i Milanovića da se iščitati da je te tajne mjere provodila SOA koja je Turudića tijekom sigurnosnih provjera navodno i pitala za te susrete, a on u vrijeme tih susreta nije znao da se Mamić nalazi pod tajnim mjerama.

Na čelu USKOK-a početkom 2014. bio je Dinko Cvitan, a nakon toga postaje i glavni državni odvjetnik. Čelnik SOA-e tada je bio Dragan Lozančić, sadašnji savjetnik predsjednika Zorana Milanovića pa se može samo nagađati otkuda Milanoviću upravo sada te informacije. U to vrijeme Mamić je i javno u televizijskim istupima, samo dva dana prije uhićenja, hvalio neke policijske dužnosnike i kritizirao tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, odnosno žalio se što neki od tih policijskih dužnosnika ne sudjeluju u istrazi pa je USKOK vjerojatno sumnjao da su neki od kompromitirani zbog svog odnosa s Mamićem te su se zato obratili SOA-i za tajne mjere.

Ivan Turudić ne želi komentirati izjave Zorana Milanovića no iz Vlade na ove informacije za N1 poručuju da se treba zapitati zloupotrebljava li predsjednik tajne službe za svoje obračune. U Vladi dodaju da se radi o reciklaži starih informacija te da su za njih mjerodavna izvješća SOA-e koja negiraju Turudićev utjecaj na slučaj Mamić, a i Turudić je ranije potvrdio svoj odnos s bivšim čelnikom Dinama. Vjeruju da Milanović ove priče tempira namjerno pred glasanje o Turudiću u Saboru koje će se održati u srijedu.

Za potencijalno budućeg glavnog državnog odvjetnika informacije o druženju s uskočkim optuženicima kao i o upadanju u tajne mjere praćenja zasigurno jesu teret. No vladajući ne odustaju od nauma da ga postave na čelo DORH-a. Čeka se idući potez Milanovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare