Đuro Horvat: Optužuju me jer imam najbolji proizvod, ima i malo politike u svemu

Vijesti 05. tra 202322:21 0 komentara
N1, Ilustracija

Đuro Horvat, međimurski poduzetnik i inovator, vlasnik tvrtke Tehnix, koji je uhićen s još četvero ljudi zbog sumnje u malverzacije novcem iz fondova EU-a pri izgradnji riječke sortirnice otpada, u razgovoru s reporterom N1 televizije Ivanom Hrstićem objasnio je svoju verziju događaja.

“Meni je problem što su me uopće priveli tamo”, rekao je Horvat Ivanu Hrstiću i dodao da je ono što on zna o natječaju istražiteljima EPPO-a nevažno i nebitno.

“Sve ono za što me optužuju negira izvorni patent kojeg posjedujemo i koji daje slobodu nama da promoviramo tu tehnologiju na način da se ona svuda primjenjuje jer je najbolja u Europi”, kaže Horvat.

Na pitanje jesu li u Rijeci mogli napisati natječaj tako da se unaprijed zna tko je pobjednik, Horvat je negirao da je natječaj bio tako napisan i da je na natječaju mogao biti samo jedan pobjednik.

“U natječaju piše da se na natječaj može javiti jednakovrijedan ponuditelj. To znači drugi koji ima istu odnosno sličnu ili drugačiju tehnologiju se mogu javiti”, kaže Horvat.

Na ponovljeno pitanje jesu li kriteriji u natječaju bili postavljeni kriteriji na način da se nitko drugi mogao javiti Horvat odgovara: “To znači da nitko drugi nije imao tu tehnologiju. Jer izum je veliki napredak za čovječanstvo, ne samo za Rijeku. To je izum za cijeli svijet. Sad smo ga montirali u Srbiji, Bosni i Hercegovini, u Varaždinu, Bjelovaru, Ukrajini, Sloveniji. Dakle on nije napravljen samo za Rijeku”, kaže Horvat.

Također odbija mogućnost da je natječaj, kako to kod nas biva, napisan na način da samo njegova tvrtka može dobiti na natječaju. Rekao je da kad neki lokalni čelnik napravi takav natječaj za automobil i slično da to jest pogodovanje.

“Međutim, ovo je deseterostruko vrijednije od jednog automobila i jedinstveno je i stvoreno samo u Tehnixu”, kaže Horvat i dodaje da se investiranje u njegovu tehnologiju ne može smatrati pogodovanjem ili na bilo kakav negativan način.

A je li istina da su u Rijeci, nakon što su vidjeli kakva je sortirnica na Krku, zato htjeli Tehnix?

“Sortirnica na Krku je stara tehnologija. Oni su vidjeli pozitivne strane na Krku. Međutim u Rijeci je tehnologija nekoliko puta usavršenija. Ova je patentirana, ona na Krku nije, ova štiti nas kao izumitelje”, kaže Horvat.

“Jedini je problem što imamo najbolje rješenje na tržištu”

Također smatra da je jedini problem taj što oni ima najbolje rješenje na tržištu.

“Oni su se ponašali kao pred dvadeset godina kada su se gradili Kaštjun i Mariščina koji su veliki promašaj, gdje se potrošilo milijarde kuna, a danas tamo imamo ekocid. U ovom slučaju cijeli projekt, skupa s građevinskim košta manje od 26 milijuna”, kaže Horvat i dodaje da Tehnix nije dizao cijenu već da je Tehnixov kooperant GPK Krk nakon uvida da će trebati izvesti dodatne građevinske radove, koji su mu odobreni od nadzora projekta, digao cijene građevinskih radova za što je dobio dozvolu i naplatio veću cijenu.

Opetovano je odbio bilo kakvu mogućnost da je u dogovoru s bilo kim u Čistoći Rijeka dogovarali oko kriterija natječaja.

“Nama je Rijeka u ukupnom prihodu manja od 1 posto”, kaže Horvat i dodaje da Tehix ima 600 zaposlenih preko 100 milijuna prihoda i da je izvođenje radova u Rijeci za njih “igračka” s obzirom na to da su iste radove izvodili u Europi i svijetu.

“Željeli smo ga implementirati u Hrvatskoj jer ga do sad nije bilo, kao što dosad, do Tehnixa, nije bilo dobrih primjera u reciklaži, a potrošile su se milijarde i 10 godina vremena”, kaže Horvat i dodaje da za te slučajeve nitko ne traži odgovornost.

Rekao je da Tehnix prodaje svoja rješenja u cijelom svijetu. “Investitor je taj koji bira tehnologiju i onoga tko će tu tehnologiju implementirati. A svi oni koji imaju jednakovrijedne tehnologije neka se jave. A sad tih nema, pa se nisu mogli ni javiti”, rezolutan je Horvat.

Tvrdi da je sukob nastao jer su lobiji tražili od Tehnixa da njima da svoju tehnologiju i da Tehnix njima bude kooperant. “To je skrivana mafija koja vlada otpadom“, kaže Horvat i dodaje da patent kojeg posjeduje osporava argumente tužiteljstva.

Rekao je da na nikakav način nije utjecao na druge osumnjičenike. Tvrdi da ga optužuju jer ima najbolji proizvod i da možda ima malo i politike u svemu.

Rekao je da njegova konkurencija nema proizvodnju već da imaju samo jednog ili dva zaposlenog, bave se samo trgovinom i u interesu im je da uspore Tehnixov razvoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!