Dušan Miljuš: Policija je zbog odavanja informacija medijima uhitila i predsjednika Ustavnog suda

Vijesti 26. ruj 202317:40 0 komentara

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao uvođenje novog kaznenog djela "neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" i kako će se ono u praksi odnositi na medije.

Novim se kaznenim djelom uređuje pitanje otkrivanja informacija iz spisa u fazi kaznenog postupka u kojoj je javnost isključena, a uvid u spis ograničen. Zbog toga postoji bojazan da bi moglo doći do uplitanja u novinarski posao.

Miljuš se prisjetio akcije Juda, kada se sumnjalo da cure informacije iz državnog odvjetništva: “Pod mjerama su bili glavni državni odvjetnik, predsjednik, novinari i ja osobno”, kazao je.

“Bili smo pod tajnim nadzorom policije. Kod mene je bio takav apsurd da sam bio pod zaštitom policije zbog napda na mene koji se dogodio tri godine prije, a istovremeno, policajci koji su mene čuvali su bili praćeni od policije koja je imala zadaću da vidi moje kontakte”, prisjetio se Miljuš.

Upitan koliko štetno može biti za slobodu medija samo inkomodiranje ljudi koji nastoje istražiti stvari koje bilo koji moćnik nastoji ostaviti skrivenima, Miljuš odgovara: “Naravno da nije ugodno. Sve države na svijetu imaju elemente zaštite kad je u pitanju nacionalna sigurnost. To je legitimno, ali ovakve izmjene koje se predlažu ukazuju da su problem mediji. Postoji članak 307 Kaznenog zakona o povredi tajnosti postupka gdje svatko tko oda neke informacije koje su vezane uz predkazneni postupak se može kazniti.”

Postavlja se pitanje što je onda motiv za ovu zakonsku izmjenu, ako okvir za one koji zakonski štete već postoji…

Miljuš smatra da motiv sigurno nije zaštita novinara, okrivljenika i presumpcije nevinosti. Prisjetio se i slučaja iz 2009., kada je gonjen aktualni predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

“2009. godine, Miroslav Šeparović je bio uhićen pod optužbom da je on bio taj koji je novinarima Nacionala dostavio dokumentaciju o tome da je nogometno prvenstvo namješteno. Policija ga je uhitila, bio je ispitivan, a na kraju nije bilo nikakvog formalnog postupka. Mediji su na neki način bili štit koji je dao za pravo da su ti dokumenti procurili. Bio je pretežiti javni interes da se ti dokumenti objave”, objasnio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.