Dušanović: Split diše umjereno, traže sadržaj, a ne ideologiju

Vijesti 11. svi 202117:02 > 17:03 1 komentar
N1

Igor Dušanović, direktor agencije MASMI koja je provela anketu o lokalnim izvorima za N1, u Dataroomu je komentirao rezultate trenutnog raspoloženja birača prema kandidatima za gradonačelnika Splita.

“Vice Mihanović raste na valu HDZ-a koji se konsolidira i traži snagu da zadrži prvo mjesto. Kod Ivice Puljka se vidi zanimljiva situacija, on je pratio što govore ankete i to je bit anketa, da daju bitnu perspektivu i načine kako unaprijediti rezultate.

Za Puljka se pokazao kao dobar potez što je Ivošević odustao i dao prednost Puljku. Ono što je kampanja Puljka napravila je da je bio umjeren i optimističan i na taj način je prihvatljiv i centru i umjereno lijevima i umjereno desnima”, rekao je na početku.

VEZANE VIJESTI

Kerum je u ovoj anketi zabilježio velik pad, Dušanović kaže kako je za to krivo jačanje HDZ-a i pojava kandidatkinje Domovinskog pokreta. Komentirao je i pad nezavisne kandidatkinje Branke Ramljak.

“Ona za taj pad najviše može kriviti pojavu Nansi Ivanišević. Ona je zanimljiv kandidat. Rijetkost je u Hrvatskoj politici da je rekla da traži ljude bolje od sebe. Možda ej to malo sofisticirana priuča za kandidatkinju koja nema pol zaleđe nego poslovno. Ima sadržaja, vidjeli smo kako se ponaša u debatama. Ona je u svakom slučaju za canter zanimljiv kandidat.

Domovinski pokret je tražio svog kandidata i u njoj su pronašli kandidatkinju koja je umjereno desno i taj umjereni bazen je nešto što je u Splitu specifično i može se puno glasova osvojiti”, objašnjava.

Što se tiče kandidata Možemo!, Jakova Prkića, kaže kako pokazuje biđenje platforme Možemo! “Vidjet ćemo da su jači u Gradskom vijeću nego što mislimo. Imat će priliku dokazati da imaju što ponuditi”, kaže.

“Zanimljivo je promatrati HDZ i SDP, ne samo u Splitu. Imaju dva kandidata koji su poznati njihovim organizacijama, ali ne široj javnosti. HDZ-u to ne smetra trenutno, ali to će sve više rasti. HDZ je došao do svog vrhunca i pitanje je koliko mogu ići dalje. Dvije stvari su zanimljive kod HDZ-a i SDP-a kakvu to politiku vode kada iz izbora moraju birati novog kandiata. To je jedna velika slabost i zato dugoročno padaju”, govori.

“Puljak je protuteža HDZ-u i Kerumu”

“Puljak je protuteža HDZ-u i Kerumu, odnosno opasnosti od njihovog ponovnog ujedinjavanja. Vidi se da je Puljak taj koji pomiruje i umjereno lijevo i umjereno desno i zato će najviše ljudi u tom scenariju izaći i dati glas Puljku”, kaže.

Osvrnuo se na Vicu Mihanovića i što on mora poduzeti da zadrži prednost:

“On ima najkomforniju situaciju, prvo ulazi s prvog mjesta i iza sebe ima HDZ-ovu mašineriju, preko 70% njegovih birača su sigurni da će glasati za njega. Njegovo neodlučno glasačko tijelo se dijeli između njega i Keruma. 15% Mihanovićevih birača rekli da će se odlučiti na izbornom mjestu”, objašnjava.

Što se puljka tiče, Dušanović analizira:

“Ono što njemu ide u korist je to što je prihvatljiv i umjereno lijevima i umjereno desnima, a glavni je kandidat centra. Postoji 7-8 posto u svim gradovima koji kažu da se odlučuju za kandidata kad on odluči nešto bitno njima. Sada je trenutak da Puljak spomene nešto o svojim ekonomskim i socijalnim politikama”:

O snimci na kojoj Puljak pjeva ustaške pjesme, Kaže:

“Ako govorimo o osobnostima vidimo da je autentičnost bitna. Ono što opet pokazuje, idemo se maknuti ovaj trenutni incident i što nam pomaže da naučimo. Pomaže nam da naučimo koliko je bitan građanski odgoj, povijesne činejnice i da naučimo što je sloboda govora, a što govor mržnje”.

O Kerumovim šansama kaže:

“Po našim scenarijima njegov maksimum je 15%, a može i pasti na 10%. On mora direktno napasti tijelo HDZ-a i ići na slabost Vice Mihanovića i reći da on svojim iskustvom može reći da ne zastupa samo HDZ-ovce, on mora dati snažu emociju. On ima vrlo velik broj lojalnih glasača, koji ne bi uopće izašli na izbore kada su u pitanju drugi kandidati”.

“Vidimo da je Split grad snažnog centra i umjerno desnog ili umjereno lijevog. Dosad smo imali HDZ i SDP koji hrane jednog drugoga. Vidi se da je Split vrlo praktičan i razuman grad koji je tražio opciju koja će biti suprotnost tom suopolu. Mislili su da je to Kerum pa je to bio promašaj, pa su mislili da je to lijevo Baladasar pa se i to pokazalo kao greška. Split diše umjereno, traži sadržaj, a ne ideologiju”, kaže.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Splita, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 5 – 10. svibnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare