Duspara predstavio OpenCity – javni uvid svih primatelja iz gradskog proračuna

Vijesti 02. lip 202119:18 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara u srijedu je na konferenciji za novinare predstavio projekt javno dostupnih podataka svih primatelja sredstava iz gradskog proračuna, OpenCity.

Duspara kaže kako je kroz platformu OpenCity Slavonski Brod ispunio najviše kriterije transparentnosti korištenja sredstava lokalne samouprave u Hrvatskoj.

„Prije nešto više od mjesec dana odradili smo vizualizaciju proračuna gdje su građani preko aplikacije OpenCity mogli vidjeti koliko se sredstava u proračunu osiguralo za što. Od 1. lipnja dodatno je aktivirana aplikacija pomoću koje svi građani u realnom vremenu mogu vidjeti plaćanje pojedinih računa kako Grada Slavonskog Broda, tako i svih ustanova i korisnika gradske riznice”, rekao je Duspara.

Najavio opcije koja će građanima omogućiti da sami kreiraju proračun

Slavonskobrodski gradonačelnik za slijedeći korak proširenja dostupnosti informacija vezananih uz javne financije najavljuje uvođenje opcije koja će građanima omogućiti da sami kreiraju gradski proračun.

Duspara ističe da transparentnost i nije tako jeftina, jer godišnje korištenje aplikacije košta 36.000 kuna.

“Vlada je odredila da trošenje proračunskih sredstava treba biti transparentno. Većina jedinca lokalne samouprave uglavnom ima samo vizualizaciju proračuna. Radi se stihijski, donese se zakon, ali ne i na koji će se način provodit. Ministarstvo financija je trebalo odredit koja je to aplikacija i onda je to za sve isto”, rekao je gradonačelnik Duspara.

Građani mogu pratiti isplate iz proračuna

Osim grafičke vizualizacije u novodostupnoj aplikaciji Brođani od sada mogu pratiti isplate iz proračuna po datumu isplate, primatelju (za pravne osobe), opisu transakcije, iznosu te pridruženoj ekonomskoj i funkcijskoj klasifikaciji.

Pretraživanje primatelja uplata iz proračuna moguće je po OIB-u ili nazivu, opisu transakcije, iznosu, ekonomskoj i funkcijskoj klasifikaciji te vremenskom razdoblju.

Poveznicu za aplikaciju građani mogu pronaći na službenim web stranicama Slavonskog Broda ili direktno na https://www.opencity.hr/slavonski-brod/naslovna/ Projekt je realiziran u suradnji s tvrtkom COIN d.o.o. iz Pule.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!