Dva modela za odlazak na Hitnu, uvodi se uputnica ili model trijaže

Vijesti 15. sij 202409:51 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Svi bolnički hitni prijemi na dnevnoj bazi veći dio vremena bave se pacijentima koji nemaju hitna stanja i svoje bi probleme trebali rješavati u redovnim procedurama kod liječnika specijalista ili obiteljskog liječnika, piše Jutarnji list.

Upravo zbog tog problema, doznaje Jutarnji list, u Ministarstvu zdravstva započeli su razgovori vezani za rješenje kako da se s hitnih prijema maknu nehitni pacijenti.

Dnevnik doznaje da još uvijek nije odlučen model, ali zasad su dva najizglednija. Jedan je uputnica za OHBP. To bi značilo da liječnici obiteljske medicine imaju cjelodnevna dežurstva, gdje bi dolazili pacijenti.

Ako liječnik obiteljske medicine zaključi da je pacijent hitan, on će biti s uputnicom poslan na bolničku hitnu. Naravno, to ne znači da bi netko zbog infarkta odlazio po uputnicu, jer jasno je što je zaista hitno i ugrožavajuće stanje. Uostalom, takvi teški pacijenti mahom dolaze vozilom hitne pomoći.

Drugi model je posebna trijaža. Naime, pacijent koji dođe na hitni prijem upućuje se u trijažnu ambulantu, gdje educirano osoblje procjenjuje je li riječ o hitnom pacijentu ili rješenje svog medicinskog problema ne bi trebao tražiti na hitnoj pomoći.

Ministar zdravstva Vili Beroš smatra da je još rano govoriti o modelima, ali potvrđuje da se radi i na reformi OHBP-a. Kaže kako je primarni cilj reforme zdravstva što održivi sustav s pacijentom u središtu, a to među ostalim znači i da svaki pacijent odlazi na pregled prema težini simptoma.

“Ako je riječ o vrlo izraženim zdravstvenim smetnjama, poput nedostatka daha ili gubljenja svijesti, naravno da je potrebno otići na najbliži Objedinjeni hitni bolnički prijem, ali ako je riječ o prvim simptomima gripe ili covida-19, trenutačno dva najzastupljenija ovosezonska virusa, potrebno se javiti obiteljskom liječniku”, kaže Beroš, dodajući kako su počeli sastanci i na temu bolničkih hitnih prijema.

“Trenutačno su u tijeku razmjene mišljenja stručnjaka kako bi se pronašao najbolji model prema kojem hitnu pomoć ne bi opterećivali nehitni pacijenti. Očekujemo u skorije vrijeme da se pronađe najbolje rješenje koje će se potom uvesti kao praksa”, zaključuje ministar Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!