Dva potresa probudila Zagrepčane. Šefica Seizmološke službe ima savjet za građane

Vijesti 07. ožu 202408:35 0 komentara

Dva slaba potresa zabilježena su jutros kod zagrebačkog Markuševca. Prvi se dogodio u 01 sat i 55 minuta magnitude 1.9 i drugi tri minute kasnije, u 1 sat i 58 min, magnitude 2.8 prema Richteru.

Ines Ivančić, ravnateljica Seizmološkog zavoda, gostovala je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je istaknula da potresi bili s tri minute razlike i da su uznemirili građane. “Prvi je bio magnitude 1,9, a drugi 2,8. Oni su dva u nizu slabijih potresa koji su se zadnjih dana događali. Imali smo jedan slabiji 1. ožujka, i jedan 6. ožujka kod Kašine, bili su slabiji od magnitude id 1,7”, rekla je.

N1

“Ovo su potresi koji su očekivani u seizmičkom aktivnijem dijelu koji je 2020. pokrenut. Takvi potresi mogu biti od dvije do pet godina nakon prvog, ali uznemirujući su za građane. Potresi se ne mogu predviđati, ali ovo je seizmički aktivno područje”, dodala je.

Savjet seizmologinje

Kaže kako je teško dati savjet građanima s obzirom da je to uobičajena pojava. “Svakako je savjet da treba biti miran. Shvatiti da je to nešto na što nismo već naučili i ne paničariti. Ljudi su svjesni toga da moraju prihvatiti da smo na takvom području”, navela je Ivančić.

Što se tiče klizišta na zagrebačkom Pantovčaku, kaže da je to problem Zagreba. “Ona mogu i ne moraju biti vezana za potrese, mogu biti vezana za veće količine oborina. U slučaju potresa takvo nešto se može dogoditi, kao što se dogodilo kod Petrinje”, rekla je.

Napominje da su ovo potresi u kategoriji slabijih. “Mi smo od potresa 2021. dobili važan mobilni pul za praćenje ovog dijela oko Zagreba i Petrinje, ali smo u europskom projektu da napravimo vrlo modernu seizmološku službu”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!