Žustra rasprava HDZ-ovca i SDP-ovca: Tko je osmislio izborne jedinice i za koga?

Vijesti 28. svi 202313:10 > 13:12 2 komentara

HDZ-ovac Damir Habijan i SDP-ov Joško Klisović komentirali su u Točki na tjedan nove izborne jedinice.

Na pitanje tko je pisao novi prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, Habijan kaže kako iz riječi Sandre Benčić ispada da u Ministarstvu pravosuđa i uprave rade nestručnjaci. Na prijedlogu su, kaže Habijan, radili stručnjaci iz tog područja. “Radili su ljudi unutar Ministarstva. Ono što se govori da je održan stranački sastanak pa se tamo napravio prijedlog je zamagljivanje. Zna se tko radi. Meni je nevjerojatno kako oporba već neko vrijeme govori da su oni predložili svoje prijedloge, koje su radili njihovi stranački ljudi, radne skupine. A problem je kad HDZ ima svoju radnu skupinu. Ovo nije prijedlog HDZ-a nego ovlaštenog tijela”, kaže Habijan.

Klisović kaže kako je SDP svojevremeno proveo raspravu i održao konzultacije prije nego što je primijenio zakon. “Nitko iz opozicije ne vrijeđa i ne omalovažava službenike Ministarstva pravosuđa”, kaže dodajući da oporba ne može dokazati da je prijedlog HDZ-ov, ali da će to dokazati sam HDZ na raspravi. “Ne bude li amandmana, prijedloga, onda je jasno da je ovo prijedlog HDZ-a koji su službenici Ministarstva dobili zadatak napraviti”, kaže Klisović.

Habijan je oporbi spočitnuo da ima dvostruka mjerila i da je licemjerna. Bilo je, kaže, nekoliko modela koji su se razmatrali i na stranačkim tijelima.

Klisović odgovara da HDZ nije dao mogućnost da se raspravlja o prijedlozima oporbe. Navodi kako je SDP 2014. proveo raspravu sa svim akterima.

“Ponovno se želi zavarati javnost. Zašto je Odbor odbio raspravljati o prijedlogu? Jer je postupio prema Poslovniku”, odgovara Habijan dodajući da će prijedlog biti razmotren pred Odborom sukladno Poslovniku. Smatra i da ovakav prijedlog ispunjava sve uvjete koje treba zadovoljiti.

Govoreći o tome zašto se zadržalo deset izbornih jedinica, Habijan kaže da Ustavni sud dao vrlo kratak period za izmjene te se nije moglo ući u neke veće i zahtjevnije promjene. Klisović kaže da je ovakav prijedlog lošiji od onoga što je zatražio Ustavni sud, da su odstupanja sada veća nego u prethodnom modelu. “Cijeli ovaj prijedlog je manipulacija kojom se pokušava HDZ-u naštimati izbornu pobjedu”, kaže objašnjavajući da je SDP predlagao ustroj sa šest jedinica koje ne bi birale isti broj zastupnika, nego bi on bio u skladu s brojem stanovnika u pojedinoj jedinici, ali takav ustroj ne bi išao na ruku HDZ-u. Klisović upozorava i da HDZ-u ne odgovara da cijela zemlja bude jedna izborna jedinica i da se na europskim izborima moglo vidjeti i zašto. Također, problem je što je ovaj prijedlog prilagođen broju iz registra birača, a ne iz popisa stanovništva, upozorava Klisović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare